Dziś mam dla Was przepis na wegańską \”panna cottę\”. Wiecie, panna cotta to tak naprawdę taka mleczna galaretka i w moim dzisiejszym deserze tłustą śmietanę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Nadała on mu egzotycznego posmaku, który dodatkowo podkręciłam aromatem wanilii i skórki cytrynowej. Panna cottę podałam z pysznym sosem z owoców granatu, których kwaskowaty posmak bardzo mi odpowiada. No i jeszcze ten ich wygląd – kojarzą mi się z drogimi kamieniami, takie jadalne rubiny ;)
Panna cottę z mleka kokosowego zrobiłam w ramach eksperymentu. W mojej rodzinie teraz wiele osób się odchudza i szukałam pomysłu na lżejszą wersję sławnego włoskiego przysmaku. Pomyślałam, że może nawet sprawdzi się na Wielkanoc.
Musicie wiedzieć, że kokosowa panna cotta ma trochę inny smak, a przede wszystkim inną konsystencję niż moja niebiańska panna cotta na bazie tłustej śmietany. Nie jest tak gładka i jedwabista, a na języku wyczuwalne są jakby kokosowe wiórki. Mi to nie przeszkadza, ale niektóry osoby mogą być zawiedzione.
Ponieważ zrezygnowałam z jedzenia mięsa, nie chcę również spożywać żelatyny wieprzowej. Sięgnęłam zatem po raz pierwszy po agar, czyli roślinną substancję żelującą. Dodałam ją w ilości zgodnej z zaleceniami producenta, ale panna cotta według mnie ścięła się trochę za mocno. Bardzo lubiłam delikatną konsystencję klasycznej panna cotty i myślę, że następnym razem dam jedną zamiast półtorej łyżeczki agaru.
Kokosowa panna cotta z sosem z granatu (wegańska)
- 2 puszki mleka kokosowego (800 ml)
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1,5 łyżeczki agaru*
- skórka otarta z 2 ekologicznych cytryn
- 4 łyżki miodu
- pestki z 1 owocu granatu
- kilka łyżek wody
- 4 łyżki cukru, ksylitolu lub miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- Mleko kokosowe przelej do rondelka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob z niej ziarenka przy pomocy ostrego noża i przełóż do mleka kokosowego. Dodaj również miód oraz otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj.
- Do mleka kokosowego wsyp agar i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Postaw na kuchenkę i zagotuj. Gotuj przez 1-2 minuty (pożądany czas gotowania agaru podany jest przez producenta na opakowaniu), następnie przelej do 4 naczynek, np. szklanek lub kokilek. Gdy płyn przestygnie, wstaw go do lodówki. Zauważyłam, że agar zestala się szybciej niż żelatyna.
- Aby przygotować sos z granatu, włóż do rondelka pestki granatu i podlej kilkoma łyżkami wody. Wsyp cukier lub inny słodzik i wymieszaj do rozpuszczenia. Gotuj przez ok. 10 minut, aż pestki puszczą sok, zaś syrop zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wciśnij sok z cytryny i wymieszaj. Przed podaniem, schłodź sos z lodówce.
- Kokosową panna cottę podawaj polaną sosem z granatu. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji Łukasza \”Plant is food\”: