Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem
Dzień dobry,
Rzadko pokazuję na blogu propozycje śniadaniowe, ponieważ zazwyczaj zadowalam się świeżymi owocami lub muesli z dodatkiem kefiru. Jednak w sobotę lubimy z Mężem zjeść coś ciepłego i sycącego. Najchętniej oczywiście są to jajka :) Trudno jest mi zdefiniować, co jest w nich takiego, że tak nierozerwalnie kojarzą się ze śniadaniem. Mogę nie pamiętać o nich przez cały tydzień, jednak gdy w sobotni poranek pada pytanie "Co na śniadanie?" chóralnie odpowiadamy "Jak to co, jajka!":)
Dziś chciałam pokazać Wam właśnie jedno z takich naszych sobotnich śniadań - jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem. Idealne na późne śniadanie, którym dobrze zaczniecie weekend:)
P.s. Polecam Wam również przepis na jajka w kokilkach z botwinką i parmezanem.
Rzadko pokazuję na blogu propozycje śniadaniowe, ponieważ zazwyczaj zadowalam się świeżymi owocami lub muesli z dodatkiem kefiru. Jednak w sobotę lubimy z Mężem zjeść coś ciepłego i sycącego. Najchętniej oczywiście są to jajka :) Trudno jest mi zdefiniować, co jest w nich takiego, że tak nierozerwalnie kojarzą się ze śniadaniem. Mogę nie pamiętać o nich przez cały tydzień, jednak gdy w sobotni poranek pada pytanie "Co na śniadanie?" chóralnie odpowiadamy "Jak to co, jajka!":)
Dziś chciałam pokazać Wam właśnie jedno z takich naszych sobotnich śniadań - jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem. Idealne na późne śniadanie, którym dobrze zaczniecie weekend:)
P.s. Polecam Wam również przepis na jajka w kokilkach z botwinką i parmezanem.
Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem
przepis własny
Składniki (na 2 sycące porcje lub 4 mniejsze):
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 350 g pieczarek, obranych i pokrojonych na plasterki
- 200 g liści szpinaku, umytych i pokrojonych
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 50 g koziego sera
- 4 jajka
- 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy i masła. Wrzuć na nią cebulę oraz pieczarki i smaż przez 5-7 min., aż cebula się zeszkli a pieczarki zrumienią i oddadzą wodę. Dodaj szpinak i czosnek i smaż kolejne 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Żaroodporne foremki wysmaruj wewnątrz odrobiną oliwy. Na ich dnie rozłóż połowę sera, następnie przykryj nadzieniem z patelni. Na nadzienie pokrusz resztę koziego sera, po czym wbij po 2 jajka na porcję. Lekko posyp solą i pieprzem.
- Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 min. Długość pieczenia zależy tak naprawdę od Twoich preferencji, czy wolisz jajko mniej lub bardziej ścięte. Ja lubię, aby białko było ścięte, a żółto jeszcze lekko lejące. Gotowe jajka podawaj od razu ze świeżym pieczywem. Smacznego!
***
Pyszne sniadanko! U nas obwiazkowo tez jajka ale w niedziele. Moj M. robi najlepsza jajecznice na swiecie :)
OdpowiedzUsuńFajne śniadanie.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o nas i o naszego tatę to śniadanie musi być na słodko! Właśnie owoce, musli, domowy dżemik itd. Jednak nasza mama zadowoliłaby się bardziej powyższą wersją tego pierwszego posiłku :)
OdpowiedzUsuńTeraz mamy ogromną ochotę na kozi ser robiony przez naszą babcię! Szkoda, że już nie ma żadnej kozy :(
Ja w sobotę przeważnie na śniadanie jem gofry, ale Twoja zapiekanka wygląda bardzo smakowicie :) Bardzo lubię połączenie szpinaku z jajkiem i pieczarkami, jedynie za kozim serem nie przepadam, ale myślę, że bez problemu można go czymś zastąpić:)
OdpowiedzUsuńJasne, myślę, że można go zastąpić choćby fetą :)
Usuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMy też nie wyobrażamy sobie weekendowych śniadań bez jajek! Fantastyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie poproszę, uwielbiam zapiekane jajka<3
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam takie śniadanie w weekend :) Ze szpinakiem jeszcze nie robiłam i patrząc na Twoje wiem że muszę je zrobić :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńfajana zapiekanka, coś nowego i smacznego! :)
OdpowiedzUsuńOch, zazdroszczę mężowi takich śniadań :D Twoje jajka aż się proszą o zjedzenie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie, bardzo apetycznie. U nas w weekend tez zwykle na śniadanie jemy jajka :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam a świeżo po śniadanku jestem :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie jajka.
Oj tak, na śniadanie najchętniej jadamy jajka! Twoja propozycja wygląda pięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńmatko.. ale mieliście śniadanie.. zazdroszczę Wam wspólnych śniadań i to taaakich.. to połączenie smaków! <3
OdpowiedzUsuńWlasnie czekamy na to cudo i juz je wielbimy dzieki zapachom. Idealne skladniki!
OdpowiedzUsuńOszalelismy! Rewelacja!
Usuń