Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem

przez Zuzanna
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem
Dzień dobry,
Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki, czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu.

Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze – jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka. Banał!

Gotowe ciasto podajemy z cukrem limonkowym, lub z wynalazkiem mojego Męża, który przepada za ciastami z kremem: mieszamy jogurt grecki z cukrem i skórką z limonki, aby otrzymać pyszny krem limonkowy. 

Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem

Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem

Inspiracja – Souvlaki for the Soul

Składniki (na blachę o średnicy 22-26 cm):

składniki mokre:

  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 80 ml oliwy o łagodnym smaku
  • 225 g cukru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 60 ml soku z limonki (u mnie z 2 limonek)
  • 2 jajka
składniki suche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
do podania: cukier limonkowy lub krem limonkowy (przepis poniżej)
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść oliwą.
  2. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, aż się dobrze połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników, jak przy muffinkach. 
  4. Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-50 min., lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. 
  5. Gotowe ciasto podawaj posypane limonkowym cukrem lub z limonkowym kremem. 
Cukier limonkowy – wymieszaj 1 łyżkę skórki z limonki z 2 łyżkami cukru pudru i posyp wierzch ciasta.

Krem limonkowy – w miseczce wymieszaj 5 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżkę skórki z limonki i 2 łyżki cukru pudru. 

Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy