Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem
Dzień dobry,
Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki, czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu.
Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka. Banał!
Gotowe ciasto podajemy z cukrem limonkowym, lub z wynalazkiem mojego Męża, który przepada za ciastami z kremem: mieszamy jogurt grecki z cukrem i skórką z limonki, aby otrzymać pyszny krem limonkowy.
Od dawna chciałam przedstawić Wam na blogu przepis na ciasto z dodatkiem oliwy i wreszcie natrafiłam na odpowiedni przepis. Arcygrecki bo z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego, na czasie, bo aromatyzowany cytrusami (zamiast limonek możecie dać cytryny), na które właśnie trwa sezon. I co najważniejsze - jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, dziecinne niczym robienie muffinek. Mieszamy ze sobą mokre i suche składniki, wlewamy do formy, pieczemy do suchego patyczka. Banał!
Gotowe ciasto podajemy z cukrem limonkowym, lub z wynalazkiem mojego Męża, który przepada za ciastami z kremem: mieszamy jogurt grecki z cukrem i skórką z limonki, aby otrzymać pyszny krem limonkowy.
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem
Inspiracja - Souvlaki for the Soul
Składniki (na blachę o średnicy 22-26 cm):
składniki mokre:
- 250 ml jogurtu greckiego
- 80 ml oliwy o łagodnym smaku
- 225 g cukru
- skórka otarta z 1 limonki
- 60 ml soku z limonki (u mnie z 2 limonek)
- 2 jajka
składniki suche:
- 400 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
do podania: cukier limonkowy lub krem limonkowy (przepis poniżej)
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść oliwą.
- W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, aż się dobrze połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników, jak przy muffinkach.
- Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-50 min., lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Gotowe ciasto podawaj posypane limonkowym cukrem lub z limonkowym kremem.
Cukier limonkowy - wymieszaj 1 łyżkę skórki z limonki z 2 łyżkami cukru pudru i posyp wierzch ciasta.
Krem limonkowy - w miseczce wymieszaj 5 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżkę skórki z limonki i 2 łyżki cukru pudru.
Krem limonkowy - w miseczce wymieszaj 5 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżkę skórki z limonki i 2 łyżki cukru pudru.
Fajne ciacho! Od razu zamarzyły mi się wakacje w Grecji! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;))
OdpowiedzUsuńPatent na krem kupujemy :D Ciacho wygląda pięknie i mimo, że nie lubimy cytrusów w wypiekach to limonki jesteśmy ciekawe :)
OdpowiedzUsuńMało tego, starzy Grecy piją na czczo kieliszek własnej oliwy!
OdpowiedzUsuńU nas chyba też oliwa stała sią niezbędna w kuchni.
U mnie dzieli prym z masłem.
Twoje ciasto jest raczej jogurtowe z dodatkiem oliwy.
Ale musi być pyszne!
Piękne, muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto ucierane, w takim wydaniu jeszcze go nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńA co do kremu, to kiedyś miałam taki czas, że często jadłam jogurt grecki z cukrem, ale już bez limonkowej nuty :P
wygląda na fajne, lekkie jogurtowe ciacho :) każdy dodatek tutaj to zapewne trafiona opcja :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z taką kombinacją. Pychota!
OdpowiedzUsuńMmm, cudownie musiało pachnieć :) Nabrałam na takie apetytu, szczególnie, że ciasta z oliwą jeszcze piec nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa grecka propozycja :) Do tego mozliwość szybkiego wykonania jest tu atutem. Pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńCiasto brzmi bardzo ciekawie i pysznie! Z chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękny i niezwykle udany wypiek. Ciasto prezentuje się cudownie i z pewnością jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńUściski Zuziu :)
Piękne i puszyste ciasto. Zaintrygowała mnie mieszanka oleju i jogurtu greckiego. Chętnie zapiszę sobie przepis, bo ciasta cytrusowe cieszą się u nas nie lada powodzeniem :)
OdpowiedzUsuńA Hiszpanie ? ,oni też dodają oliwę do wszystkiego .Miałam okazję jeść ciasto czekoladowe z oliwą ,pyszne.Bardzo mie zaciekawił twój przepis ,muszę go wypróbować .
OdpowiedzUsuńale puszyste to ciasto :) musi być maczne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTo coś zdecydowanie dla mnie. Oliwę i jogurt grecki mogę jeść ze wszystkim, dosłownie... Przepadam też za oliwą w słodkich ciastach i dodatkiem cytrusów, więc szaleję patrząc na zdjęcia i przepis ;) I jeszcze jedno - piękne talerzyki do ciasta...
OdpowiedzUsuńTo ciasto mnie zachwyciło
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamiast cukru dodac miodu??? I ile?
OdpowiedzUsuńDziekuje za odpowiedz :)
Trudne pytanie... nie próbowałam nigdy zastępować cukru miodem w cieście ucieranym, dlatego nie mam pewności, czy taki wypiek się uda. Z tego co się orientuję, jeżeli zastąpimy cukier miodem, to ciasto będzie bardziej wilgotne i lepkie. Miód tez jest słodszy, dlatego trzeba użyć go mniej niż cukru o około 1/3 i jednocześnie zmniejszyć ilość wilgotnych składników ciasta. i dodać trochę sody oczyszczonej Takie ciasto również szybkiej się piecze, dlatego trzeba by obniżyć temperaturę jego pieczenia o 5 stopni C. Tak więc tych zmiennych jest tyle, że nie mogę podać "z głowy" ilości miodu i dać gwarancję, że ciasto się uda. Na miodzie na pewno będzie wyglądało i smakowało inaczej niż z cukrem. Bezpieczniej byłoby zredukować ilość cukru np. do 150 g i dodać 1-2 łyżki miodu lub też zastąpić cukier ksylitolem.
Usuń