Greckie ciasto orzechowe, Karithopita

przez admin
greckie ciasto orzechowe
Dzień dobry,
Uwielbiam Mikołajki. Dla mnie jest to oficjalna data rozpoczęcia sezonu świątecznego. Choć mój Mąż się burzy, że jeszcze za wcześnie, mam ochotę celebrować nastrój świąteczny, słuchać świątecznych piosenek (preferuję te amerykańskie, np. w wykonaniu Sinatry) i jeść pachnące korzennymi przyprawami słodkości.

Oczekiwanie smakuje mi najlepiej. W Wigilię szybko się przejadam i nie mogę patrzeć na jedzenie. Więc zamiast czekać ze spróbowaniem wszystkich potraw do Bożego Narodzenia, wolę stopniowo delektować się nimi przed Świętami.

Sympatię do Mikołajek zawdzięczam moim Rodzicom. Odkąd pamiętam zostawiałyśmy z siostrą na noc skarpetę, a Rodzice napełniali ją słodyczami. Najbardziej lubię te czekoladowe lizaki-mikołaje oraz kalendarz adwentowy. I choć 18 urodziny mam już dawno za sobą, nadal na 6 grudnia dostaję taki kalendarz od moich Rodziców 🙂 Codziennie po pracy otwieram kolejne okienko i wyjadam małą czekoladkę – jest to krótka chwila przyjemności, w której zdecydowanie czuję atmosferę Świąt.

Kochani Rodzice, dziękuję Wam za nią!

ciasto na boze narodzenie Grecja
W tym roku na Mikołajki upiekłam greckie ciasto orzechowe, karithopita. Jedliśmy je ze znajomymi, zaś resztą poczęstowaliśmy z Mężem naszych kolegów z pracy. Dodam, że zrobiło furorę 🙂

Wspaniałe wilgotne ciasta nasączone słodkim syropem stały się moimi ulubionymi słodkościami od czasu wyjazdu na Kos. Karithopita przygotowuje się na Boże Narodzenie na Wyspach Jońskich na zachodzie Grecji. Ciasto smakuje trochę jak piernik, dzięki użyciu korzennych przypraw – cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. 

Co ciekawe nie zawiera dodatku mąki. Bazuje na dużej ilości rozdrobnionych orzechów włoskich oraz okruchach chlebowych. Od dawna zachwycam się umiejętnością mieszkańców krajów śródziemnomorskich wykorzystania czerstwego pieczywa, ale nigdy nie robiłam ciasta z jego dodatkiem. Wypiek ma konkretniejszą, grubszą strukturę, która bardzo mi odpowiada. 
I ten zapach! Ciasto w czasie miksowania pachniało niczym moje ukochane lody orzechowe – miałam je ochotę od razu zjeść 🙂 Po upieczeniu karithopita nasączana jest słodkim syropem aromatyzowanym pomarańczą, dzięki czemu jest cudownie wilgotna, ale wcale nie za słodka. Możecie dodatkowo podać ją z porcją lodów waniliowych albo odrobiną śmietany.

P.s. Zajrzyjcie do Chantel, Gin i Mirabelki, które również przygotowały korzenne wypieki na Święta. 

wilgotne ciasto slodki syrop
Greckie ciasto orzechowe
Karithopita
na podstawie przepisu z MyGreekDish, proporcje syropu zmniejszyłam o połowę, bo było go za dużo
na 1 blachę 36 x 25 cm
czas przygotowania: 1 godz. 
Składniki:
  • 400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych
  • 180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 7 jajek (oddzielone białka od żółtek)
  • skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto)
  • na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:
  1. Przy pomocy robota kuchennego miksuj masło pokrojone na kawałki i cukier, aż stworzą gładką, kremową masę. Zacznij dodawać żółtka, po jednym, dodaj kolejne, gdy poprzednie dobrze się wmiesza. Dodaj skórkę pomarańczową i alkohol (jeśli używasz) i miksuj jeszcze kilka sekund. 
  2. Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj posiekane orzechy włoskie (nie za drobno, kawałki orzechów mają być wyczuwalne), bułkę tartą, cynamon, gałkę, goździki oraz proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
  3. W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając, aby nie usunąć z nich powietrza. 
  4. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Blaszkę nasmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię (pomaga moczenie łyżki w wodzie). Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Odstaw ciasto do ostygnięcia.
  5. Przygotuj syrop – w rondelku wymieszaj wodę, cukier i sok z pomarańczy i podgrzej, aż cukier się rozpuści. Ostudzone ciasto pokrój na kwadraty, następnie stopniowo polewaj gorącym syropem, czekając aż wsiąknie w ciasto. Możesz posypać po wierzchu posiekanymi orzechami włoskimi.
  6. Ciasto orzechowe jest pyszne do herbaty lub kawy. Sprawdzi się także w połączeniu z waniliowymi lodami lub odrobiną śmietany. Smacznego 🙂
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Korzenne przysmaki

Podobne wpisy