Pizza z brukselką i szynką – zaskakująco pyszna!

przez Zuzanna
pizza z brukselka i szynka
Dzień dobry,
Uwielbiam warzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha – wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika). 
Tak samo mam z brukselką – pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy nie miałam z nią problemów. Ugotowana i podana z masłem i bułką tartą umilała wiele rodzinnych, jesiennych obiadów (tylko Siostra była niezadowolona ;)). A gdy rok temu odkryłam pieczoną brukselkę, stała się dla mnie prawdziwym przysmakiem! 

Już nie raz zachwycałam się na tym blogu smakiem pieczonych warzyw. Taki sposób przygotowania naprawdę dodaje im \”tego czegoś\”, stają się słodsze, łagodniejsze, a jednocześnie mają głębszy aromat. Wiele nielubianych pod inną postacią warzyw może stać się po takiej obróbce uwielbiane. Koniecznie spróbujcie!

Zdaję sobie sprawę, że brukselka nie jest zbyt popularna w kuchni krajów śródziemnomorskich. Jednak bardzo zależało mi na tym, aby przemycić ją na mojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę. 
Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko wyczuwalny. Bardzo udany eksperyment kulinarny. Polecam :)

P.s. Jak widzicie, znowu wykorzystałam ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie. Według mnie daje najlepszy możliwy smak. Więcej na jego temat przeczytacie przy przepisie na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem

pizza z brukselka i szynka
Pizza z brukselką i szynką
(na drożdżowym zaczynie)
przepis własny
ciasto na drożdżowym zaczynie na podstawie przepisu Bei
ja zrobiłam 4 małe pizze, ale można jedną dużą
Składniki:

na zaczyn:

  • 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 125 ml ciepłej wody
  • szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych)
na ciasto właściwe:
  • zaczyn z powyższego przepisu
  • 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 100 ml wody
  • szczypta drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
dodatki: 
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1/2 cebuli
  • 5 brukselek, obranych z zewnętrznych liści
  • 2 plasterki szynki (u mnie parmeńska)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Zrób zaczyn: w małej misce wymieszaj mąkę, wodę i drożdże na jednolitą masę, przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godz.
  2. Zabieramy się za ciasto właściwe. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Zaczyn rozrzedź wodą (nie całą, daj ok. 80 ml., a najwyżej potem dodasz do ciasta resztę) i dodaj go do miski z mąką. Dodaj oliwę i wymieszaj wszystko łyżką, następnie wyrób ciasto rękami. Nie wyrabiałam go zbyt długo, w sumie do połączenia składników. Ciasto będzie miękkie i delikatne. Przełóż ciasto do miski posmarowanej oliwą i przykryj szczelnie folią. Odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia.
  3. Z ciasta uformuj 1 lub dwie kule na obsypanym mąką blacie, przełóż do naoliwionej miski i przykryj folią (lub do naoliwionego pojemnika z przykrywką) i wstaw na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia wyjmij ciasto na 1-2 godz. przed planowanym pieczeniem pizzy. Mocno rozgrzej piekarnik do 260-270 stopni C (im wyższa temperatura, tym lepiej), najlepiej na 30 min. przez planowanym pieczeniem.
  5. Na posypanym mąka blacie rozpłaszcz ciasto, następnie delikatnie rozciągaj je do uzyskania pożądanej grubości i wielkości. Ja rozciągałam je od razu na arkuszu papieru do pieczenia, który następnie przełożyłam na blachę (najlepiej wcześniej rozgrzać blachę w piekarniku).
  6. Cebulę pokrój w piórka, a brukselkę w cienkie plasterki. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku. Szynkę pokrój w kostkę. Ser mozzarella pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj brukselkę z połową oliwy i czosnku i odstaw na bok. 
  7. Posmaruj pizzę oliwą z czosnkiem przy pomocy pędzelka i ułóż na niej mozzarellę. Następnie rozłóż piórka cebuli, brukselkę oraz kawałki szynki. Delikatnie posyp solą. Wstaw blachę z pizzą do piekarnika na najniższą półkę i piecz przez ok. 10 min., aż ser się ładnie roztopi.
  8. Wyjmij pizzę z piekarnika i podawaj od razu. Smacznego!
pizza z brukselka i szynka
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy