kuchnia wysp
,
makarony
,
Malta
,
pomidory
Spaghetti po maltańsku na Światowy Dzień Makaronu
Dzień dobry,
Malta, malutki kraj wyspiarski zagubiony gdzieś na Morzu Śródziemnym. Choć położony w samym centrum cywilizacji śródziemnomorskiej (pomiędzy Sycylią a Tunezją), w Polsce wiemy o nim tak niewiele. Kojarzymy z Anglikami, Kawalerami Maltańskimi i podobną do naszej biało-czerwoną flagą. Ale czy wiemy coś o jego kuchni?
Jakiś czas temu natrafiłam na program Roberta Makłowicza nakręcony na Malcie i wreszcie miałam okazję uzupełnić swoją wiedzę na jej temat.
Ze względu na swoje strategiczne na Morzu Śródziemnym położenie, Malta przez wieki przechodziła z rąk do rąk, zaś największe piętno na jej kulturze zostawili Włosi, Brytyjczycy oraz Arabowie z Północnej Afryki. We współczesnej kuchni maltańskiej możemy odnaleźć wpływy wszystkich wymienionych, dlatego odwiedzający wyspy nie będą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy.
Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem.
Mają również swoje własne dania z makaronem. Moje dzisiejsze danie zostało przygotowane w programie dla Roberta Makłowicza przez szefową kuchni restauracji znajdującej się na Malcie. Oglądając program, szybko zanotowałam sobie składniki, jednak ich proporcje musiałam ustalić sama. I tak oto udało mi się stworzyć niezwykle aromatyczny sos do makaronu na bazie suszonych i świeżych pomidorów, oliwek, kaparów i białego wina. Na Malcie podaje się go dodatkowo z owczym serem z Gozo, Ġbejna, ja po prostu go pominęłam.
Przepis na spaghetti po maltańsku dodaje do akcji Shinju "Światowy Dzień Makaronu 2014 ". Razem ze mną dania z makaronem przygotowali: Bartoldzik, Lejdi, Mirabelka i Mops.
Spaghetti po maltańsku
Kuchnia wysp śródziemnomorskich # 2
na 4-6 porcje
czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
- 400 g spaghetti
- 5-6 suszonych pomidorów z oliwie
- 2 łyżeczki kaparów
- garść zielonych lub czarnych oliwek
- ząbek czosnku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- chlust białego wytrawnego wina
- 1/2 puszka krojonych pomidorów
- oliwa
- ew. sól do smaku
- bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Zagotuj garnek wrzątku i wrzuć do niego spaghetti. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzej oliwę na patelni o wysokich ściankach. Wrzuć na nią pokrojone w paseczki suszone pomidory, oliwki pozbawione pestek, kapary odsączone z zalewy i rozgnieciony ząbek czosnku.
- Smaż 3-4 min, po czym wlej chlust białego wina, dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki oraz krojone pomidory. Wymieszaj i duś przez 5 min. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
- Gdy makaron się ugotuje, odsącz go z wody i wrzuć na patelnię z sosem. Wymieszaj i rozłóż pomiędzy talerze. Udekoruj listkami bazylii. Smacznego!
***
A wiesz, ze moje dziecko nie tak dawno zapytalo, co jadaja na Malcie. Malzonek odpowiedzial, ze zapewne nic nadzwyczajnego, bo jakos nie slyszy sie o kuchni maltanskej:-) A makaron z oliwkami i kaparami robie od czasu do czasu. Jak dodam suszone pomidory to bede miec po maltansku:-)
OdpowiedzUsuńHehe, rozśmieszył mnie Twój komentarz :))
UsuńMało wiemy o Malcie, jacy są mieszkańcy, jakim językiem mówią (maltańskim), co jędzą, a przecież to europejski kraj. I okazuje się, że ich kuchnia jest ciekawa i pyszna :)
Uwielbiam makaron z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńJa też, bo jest bardzo aromatyczny :)
UsuńMoje smaki, zdecydowanie. Zjadłabym teraz taki makaron<3
OdpowiedzUsuńŻaden problem, robi się go banalnie prosto :)
UsuńPysznie ,och!.
OdpowiedzUsuńoh, oh.. cudowie wygląda ten makaron.. jej... ale bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńswoją drogą właśnie.. nigdy nie mówi się za wiele o maltańskiej kuchnia, a szkoda :(
No właśnie, a taką mają jednak fajną kuchnię :) Cieszę się, że makaron Ci się podoba. Pozdrawiam ;)
UsuńKolejny Twój przepis, który wrzucam w zakładkę "do wypróbowania". Mam akurat sporo pomidorków koktajlowych.
OdpowiedzUsuńFajnie Malwino, że przypadł Ci do gustu. Jestem ciekawa, jak Wam posmakuje.
UsuńZachęciłaś mnie do obejrzenia kilku odcinków programu p. Makłowicza. Całe wieki go nie oglądałam! Spaghetti pyszne, ale warto zwiększyć ilość czosnku w przepisie. I co najważniejsze iście ekspresowe w przygotowaniu.
UsuńJa Makłowicza uwielbiam :)))
UsuńZachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. W konkursie można dodać niezliczoną ilość propozycji makaronowych, a nagrody są warte walki o nie :)
OdpowiedzUsuńPiękność w prostocie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie, a te pomidorki - bomba :)
OdpowiedzUsuńHmmm takie spaghetti mi się podoba. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń