Sałatka z cukinii i zielonej fasolki
Dzień dobry,
Na weekend zostawiam Was z bardzo apetyczną i pięknie wyglądającą sałatką z cukinii i zielonej fasolki z dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich. Jest piękna prawda? Podajcie taką na przystawkę w czasie przyjęcia, a Wasi znajomi oniemieją;)
To jeden z tych przepisów, w których efekt znacznie przewyższa wysiłek włożony w przygotowania. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy wymieszać warzywa z pysznym orzechowym dressingiem, posypać serem i posiekanymi orzechami. Najbardziej kluczowe jest tu fantazyjne rozrzucenie składników na półmisku, szczególnie dekoracyjne powykręcanie paseczków cukinii. Na pewno dacie radę! Dajcie się ponieść Waszej artystycznej stronie i koniecznie przygotujcie tę sałatkę, bo jest pyszna:)
Wiedzieliście, że cukinię można jeść na surowo?
Nadają się do tego młode cukinie o delikatnym miąższu dostępne na początku lata, czyli właśnie teraz :) Ja, gdy idę na targ, zawsze szukam jak najmniejszych sztuk, bo takie są najsmaczniejsze, a co najmniej najdelikatniejsze. Bo, szczerze, taka surowa cukinia sama w sobie nie ma zbyt wiele smaku... ale gdy połączymy ją z aromatycznym dressingiem zaczyna się zupełnie nowa historia:)
Bardzo podoba mi się wykorzystanie surowej cukinii, głównie z uwagi na jej efekt dekoracyjny. Dramatycznie wijące się zielone wstęgi uzyskane przy pomocy obieraczki do warzyw są bardzo piękne, czy w sałatce, czy np. z makaronem. Zresztą specjaliści od surowej kuchni i diety bezglutenowej chętnie wykorzystują cukiniowe wstęgi jako warzywne pappardelle.
Kontynuując włoskie powiązania, dzisiejsza sałatka kojarzy mi się z kuchnią północnych Włoch, w której chętnie wykorzystuje się połączenie gorgonzoli i orzechów włoskich (zaś sama gorgonzola pochodzi z regionu Lombardia). Gorgonzola ma bardzo intensywny smak, który nie wszystkim odpowiada. Jednak w połączeniu z delikatnymi warzywami sprawdza się znakomicie. Jeśli jednak jej nie lubicie, polecam zamienić ją na kozi ser.
To kto ma ochotę na sałatkę z cukiniowymi wstęgami?
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki
na podstawie przepisu ze strony drizzleanddip.com
na ok. 2 porcje
czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 100 g zielonej fasolki, usunięte końce
- ok. 80 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola
- garść orzechów włoskich, posiekanych
- dressing: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor.
- Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj.
- Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem.
Życzę Wam smacznego!
mniam, wygląda znakomicie !
OdpowiedzUsuńI robi się ją w mig:) Pozdrawiam:)
UsuńPiękna!!! I taka łatwa do zrobienia, wszystkie składniki rosną w ogrodzie (z orzechami włoskimi włącznie), błękitny ser zawsze jest w lodówce... No i mam kolejny sposób na spożytkowanie nadmiaru cukinii, który nieustannie nas zalewa. A że jada się ją na surowo - wiem od dawna, już moja mama w latach 90-tych robiła surówkę z cukinii startej na dużych oczkach tarki. Ja też taką robię:-))
OdpowiedzUsuńWow, musisz mieć niesamowity ogród:)) Zazdroszczę! Mam nadzieję, że sałatka będzie Wam smakować:)
UsuńKusząca zieleń i równie kuszące połączenie smakowe.
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie. Koniecznie musze zrobić.
OdpowiedzUsuńDaj znać, czy smakowało:)
Usuń