bób
,
pesto
,
pomidory
,
sałatki i przystawki
,
Włochy
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich
Dzień dobry,
W dzieciństwie znałam tylko bób gotowany, który wyłuskiwaliśmy ze skórek z jednego garnka. Nie przypuszczałam wtedy, że można z niego wyczarować tyle wspaniałych dań - kanapkową pastę, sycący gulasz czy orientalny pilaw. Albo kolorową, letnią sałatkę, idealną na obiad czy kolację w upalny dzień.
Moja dzisiejsza propozycja to sałatka z bobu, rukoli i pomidorków koktajlowych podana z kremowym pesto czosnkowo-orzechowym. Mniam - jaki ten sos jest pyszny! Nie tylko świetnie równoważy ziemisty posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu.
P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza, Lejdi, Martynosi, Mirabelki i Panny Malwinny, aby sprawdzić, co oni przygotowali.
P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do Bartosza, Lejdi, Martynosi, Mirabelki i Panny Malwinny, aby sprawdzić, co oni przygotowali.
Składniki pesto z orzechów włoskich. Pesto to we Włoszech ogólna nazwa dla wszystkich sosów, nie tylko tego sławnego na bazie bazylii, czosnku i orzeszków piniowych. To pesto jest niezwykle smaczne, kremowe, dobrze sprawdzi się zarówno w sałatce, na kanapce, z makaronem czy jako sos do grillowanego kurczaka.
Bazą do mojej sałatki był przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi", jednak postanowiłam nieco go zmodyfikować. Wykorzystaną przez Gennaro rzeżuchę zamieniłam na równie pikantną rukolę i dodałam pomidorków koktajlowych dla koloru. Powstała sałatka zarówno miła dla oczu, jak i dla podniebienia:)
Jak pisze Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy z regionu Apulii (czyli obcasa włoskiego buta). Zabierają go ze sobą do pracy i jedzą razem z chlebem i serem.
A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę?
Jak pisze Gennaro, bób to ulubieniec Włochów w czasie lata. Najchętniej jedzą go rolnicy z regionu Apulii (czyli obcasa włoskiego buta). Zabierają go ze sobą do pracy i jedzą razem z chlebem i serem.
A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę?
Sałatka z bobu, pomidorków i rukoli z pesto z orzechów włoskich
na 4 porcje
czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
- 250 g bobu
- 4 garści rukoli
- kilka pomidorków koktajlowych
- na pesto z orzechów włoskich: 50 g orzechów włoskich bez łupinek, 1/2 ząbka czosnku, szczypta płatków chilli lub kawałek świeżej papryczki chilli, 4 łyżki oliwy, sól, łyżka wody do rozrzedzenia sosu
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj wodę i gotuj w niej bób przez ok. 5 min. Odcedź, przepłucz zimną wodą i poczekaj aż przestygnie. Obierz ze skórek.
- Składniki pesto umieść w pojemniku robota kuchennego i zmiksuj na gładką pastę. W razie potrzeby rozrzedź łyżką wody, ja tak zrobiłam.
- W misce umieść bób, pomidorki przekrojone na połówki i liście rukoli. Polej pesto i wymieszaj. Podawaj z bagietką i białym winem.
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Mmmm, pesto z orzechów włoskich, to musi być super! :)
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo zaciekawiło to pesto:)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, pesto orzechowe jest naprawdę przepyszne! Zjadłam je do ostatniej kropelki, wycierając resztki przy pomocy bagietki:)
UsuńNa pesto pisze sie zawsze!
OdpowiedzUsuń:)
Dziekuje za wspolne kucharzenie!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Ja też dziękuję, mam nadzieję, do kolejnego razu!:)
UsuńUwielbiam takie sałatki!!
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Bób uwielbiam. Szczerze mówiąc, jestem boboholikiem ;) Najczęściej przygotowuję sałatki z jego dodatkiem. Tylko zawsze mam problem z obieraniem. Więcej ziarenek ląduje w buzi niż w sałatce.
OdpowiedzUsuń