Pity z klopsikami, botwinką i fetą

przez Zuzanna
zdrowy fast food
Dzień dobry,
Napełnienie chlebków pita warzywami i serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.

Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną – botwinką. Składniki być może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują.

Lubicie kotlety mielone z buraczkami?

To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując smaczny dodatek do mięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny obiad. 

Domowy fast food w wiosennym wydaniu: pity z klopsikami, fetą i botwinką oraz lemoniada z rabarbaru. Kto ma ochotę?

domowy fast food
Pity z klopsikami, botwiną i fetą

przepis własny
na 4 porcje
czas przygotowania: 45 min.

Składniki:

na klopsiki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ostra papryka w proszku lub płatkach
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • oliwa

na botwinkę:

  • 2 pęczki botwinki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki sezamu
  • oliwa
dodatkowo:
  • ser feta
  • 4 chlebki pita
Przygotowanie:

  1. Zrób klopsiki. Do miski włóż mięso mielone, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i natkę. Wbij jajko. Dopraw ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj tyle bułki tartej, aby uzyskać zwartą masę (ok. 2-4 łyżki). Uformuj z masy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce tartej. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej klopsiki na złoto. Być może będziesz musiał zrobić to w dwóch partiach. Gdy klopsiki się smażą, przygotuj botwinkę. 
  3. Liście botwinki odetnij od buraczków, dobrze umyj, oczyść i posiekaj. Cebulę pokrój na plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę, botwinkę i czosnek. Smaż aż liście zwiędną. Podlej warzywa chlustem octu balsamicznego (1-2 łyżki), dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem i gotowe. 
  4. Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Każdy chlebek przekrój na pół uzyskując dostęp do wewnętrznej kieszonki. Sera feta pokrusz do miseczki.
  5. Robimy nasze kanapki! Do chlebka pita nałóż trochę botwinki, włóż 2 klopsiki i posyp serem feta. Zajadaj ze smakiem:)
kanapka z klopsikami
Życzę Wam smacznego!
Zuzanna

Nowalijkowe Kucharzenie

Podobne wpisy