Gulasz z bobem i szynką Serrano

przez Zuzanna
gulasz z bobu i szynki
Dzień dobry,
Na zakończenie mojej akcji kulinarnej ¡Viva España! przygotowałam dla Was przepis, który według mnie zgrabnie nawiązuje do rozpoczynającego się jutro lipca. Lipiec kojarzy mi się zawsze z moimi ukochanymi malinami i borówkami, a także ze ślicznym, zielonym bobem, letnim warzywem strączkowym.

Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich, a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie, zaś egipscy kapłani uważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii.

Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu \”wiejskiej kuchni\” – pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny – dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.

Tak przygotowany bób z powodzeniem zaspokoi Wasz apetyt i, gwarantuję, będzie smakował:)

gulasz z bobem i szynka
Gulasz z bobem i szynką Serrano
zainspirował mnie przepis Ricka Steina z programu \”Rich Stein\’s Spain\” na gulasz z soczewicy
na 4 porcje
czas przygotowania: 40 min.

Składniki:

  • 500 g bobu (waga ze skórką)
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 główka czosnku, ząbki pokrojone na plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 100 g szynki Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto)
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane
  • 125 ml (1 kieliszek) białego wytrawnego wina
  • posiekana natka pietruszki do posypania
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Bób ugotuj \”al dente\” (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min.
  3. Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut.
  4. Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Posyp z wierzchu natka pietruszki i podawaj.
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
bob po katalonsku
 Przepis dodaję do akcji ¡Viva España!:

¡Viva España!   ¡Viva España!

Podobne wpisy