Gulasz z bobem i szynką Serrano
Dzień dobry,
Na zakończenie mojej akcji kulinarnej ¡Viva España! przygotowałam dla Was przepis, który według mnie zgrabnie nawiązuje do rozpoczynającego się jutro lipca. Lipiec kojarzy mi się zawsze z moimi ukochanymi malinami i borówkami, a także ze ślicznym, zielonym bobem, letnim warzywem strączkowym.
Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich, a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie, zaś egipscy kapłani uważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii.
Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu "wiejskiej kuchni" - pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny - dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.
Tak przygotowany bób z powodzeniem zaspokoi Wasz apetyt i, gwarantuję, będzie smakował:)
Bób jest bardzo popularny w kuchni krajów śródziemnomorskich, a jego pochodzenie przypisuje się terenom północnej Afryki. W Basenie Morza Śródziemnego miał być uprawiany już w neolicie, zaś egipscy kapłani uważali go za święte warzywo. Również Hiszpanie kochają bób, tworząc na jego bazie proste, wiejskie potrawy, najczęściej z wykorzystaniem boczku lub szynki. Wystarczy wspomnieć o Habas con Jamon (bobie z szynką), klasycznym daniu z regionu Grenada, lub Habas a la Catalana, bobie z kiełbasą butifarra jadanym w Katalonii.
Idąc tym tropem, przygotowałam prosty gulasz z bobem w stylu "wiejskiej kuchni" - pożywne i nieskomplikowane danie z ekstra dodatkiem w postaci paseczków szynki Serrano oraz chlustem białego wina (zresztą na śródziemnomorskiej wsi wino to nic wyszukanego). Jednak w smaku nie jest taki banalny - dzięki wędzonej papryce pimenton gulasz ma dymny posmak, obecność wędzonej szynki także robi swoje.
Tak przygotowany bób z powodzeniem zaspokoi Wasz apetyt i, gwarantuję, będzie smakował:)
Gulasz z bobem i szynką Serrano
zainspirował mnie przepis Ricka Steina z programu "Rich Stein's Spain" na gulasz z soczewicy
na 4 porcje
czas przygotowania: 40 min.
Składniki:
- 500 g bobu (waga ze skórką)
- 6 łyżek oliwy
- 1 główka czosnku, ząbki pokrojone na plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 200 g marchewki, pokrojonej w kostkę
- 100 g szynki Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto)
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane
- 125 ml (1 kieliszek) białego wytrawnego wina
- posiekana natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bób ugotuj "al dente" (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę. Duś delikatnie przez 15 min, dodaj szynkę i gotuj jeszcze 5 min.
- Dodaj wędzoną paprykę, pokrojone pomidory oraz wino i duś kolejne 5 minut.
- Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Posyp z wierzchu natka pietruszki i podawaj.
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Przepis dodaję do akcji ¡Viva España!:
pominę szynkę - będzie dla mnie idealnie!
OdpowiedzUsuńNo tak, bez szynki powstanie pyszne danie wegańskie:)
Usuńomomom!
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, połączenie bobu z szynką naprawdę brzmi fantastycznie :)
Bób z szynką bardzo się lubią, także polecam:)
UsuńTak jak wspomniałaś w Hiszpanii bób najczęściej przyrządza się z boczkiem, szynką serrano lub z butifarrą...., zawsze brakuje mi w tych daniach większej ilości warzyw, dlatego Twoja propozycja bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńAsiu zgadzam się z Tobą, zastanawiałam się nawet nad zrobieniem Habas con Jamon, ale wydaje mi się trochę ciężkostrawne.
UsuńCzy aby na pewno główka czosnku?
OdpowiedzUsuńTak, główka czosnku, to nie pomyłka:) Taką ilość czosnku zapożyczyłam z przepisu Ricka Steina. Czosnek dusi się w oliwie, traci na swojej ostrości, nabiera za to słodkawego posmaku. Gotowy gulasz smakuje bardzo dobrze, na pewno nie jest przesadnie czosnkowy:)
UsuńApetycznie sie prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńuwielbiam takie dania, zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać, czy smakowało:)
UsuńGulasz z bobem od dawna za mną chodzi, muszę zrobić...
OdpowiedzUsuńPolecam, a bób na targu coraz tańszy:)
Usuń