Horta vrasta – (dzika) zielenina z oliwą i cytryną

przez Zuzanna
horta przepis

Dzień dobry,
Pamiętacie, jak na początku maja opowiadałam Wam o tradycji spożywania dzikiej roślinności kultywowanej w krajach śródziemnomorskich?

Zebrałam przy tej okazji spory koszyczek liści mlecza, z których przygotowałam francuską sałatkę oraz tradycyjne greckie danie o nawie horta vrasta.

Horta vrasta, czyli gotowana horta, to zielenina ugotowana i podana z tradycyjnym greckim dressingiem zrobionym z oliwy i soku z cytryny. Grecy mają w zwyczaju podawać ją na zimno, dzięki czemu jest bardzo orzeźwiająca – idealna na nasze tegoroczne majowe upały:)

Do przygotowania horty vrasta nadaje się dowolna zielenina, również botwinka i szpinak, które teraz są w sezonie. Zielenina ożywiona dressingiem i posypana słonym serem feta to świetny dodatek do wiosennego i letniego obiadu.

P.s. Przy okazji pisania tego wpisu dowiedziałam się, że wegetarianin po Grecku to hortofagos, czyli dosłownie \”zjadacz zielska\”. Można by to odebrać obraźliwie, gdyby nie fakt, że Grecy naprawdę kochają zieleninę, a zielonymi  liśćmi przygotowanymi według poniższego przepisu cieszą się wszyscy Grecy, również ci jedzący mięso. 
szpinak z feta
Do przygotowania horty vrasta nadaje się dowolna zielenina (pełną listę znajdziecie w moich wpisie o horcie), np. spośród dzikiej zieleniny rosnącej w Polsce – liście mlecza i pokrzywy, zaś spośród tej dostępnej w sklepach – szpinak, szczaw i botwinka. Ja do swojej horty dałam wszystko co miałam pod ręką: liście mlecza, szpinak, botwinę i liście rzodkiewki. 
Hortę vrasta możecie podać jako dodatek do dania głównego lub, wzorem Greków, jako główny posiłek w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. 
botwinka z feta
Horta vrasta – zielenina z oliwą i cytryną po grecku
wzorowałam się na przepisie z greekvegetarian.blogspot.com
porcja dla 3-4 osób
czas przygotowania: 20 min. + 1 godz. w lodówce (opcjonalnie)
Składniki:
  • 1 duży pęczek zieleniny (dowolnej, np. szpinaku, botwinki, liści mlecza, pokrzywy)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ser feta do posypania
Przygotowanie:
  1. Zieleninę dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeżeli jest bardzo zabrudzona (np. jest to dzika zielenina przyniesiona z dworu) radzę wymoczyć ją dwukrotnie w zimnej wodzie, aby dokładnie pozbyć się piasku. Oczyszczoną zieleninę pokrój na kawałki wielkości kęsa. 
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej zieleninę i gotuj, aż zwiędnie (ok. 3 minuty). Odcedź i przełóż do zimnej wody (dzięki temu zachowa żywy zielony kolor). Ponownie odcedź liście i przełóż je do miski. Polej oliwą i wymieszaj. 
  3. Przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na godzinę. Tak przygotowana zielenina jest świetna w upalny dzień. Jeżeli jednak wolisz zjeść ją na ciepło, nie wkładaj jej do lodówki, tylko od razu przejdź do następnego kroku.
  4. Polej zieleninę sokiem z cytryny i dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i jeśli chcesz, posyp po wierzchu serem feta. Hortę możesz również podać z ziemniakami i jajkiem sadzonym. 

Materiał bonusowy
Na koniec materiał bonusowy/zakulisowy. Zdjęcia horty vrasta robiłam w ogrodzie moich Rodziców, gdzie pięknie kwitły drzewa owocowe. Miałam okazję poćwiczyć, jak mój aparat ( i ja) radzi sobie ze zdjęciami makro.
Kwitnąca jabłoń (a może śliwka?) w ogrodzie moich Rodziców
34ad9 img 2194

Podobne wpisy