Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami

przez Zuzanna
28243 img 1767

Dzień dobry,

Na święta Bożego Narodzenia dostałam od Siostry naczynie do tażin, które przywiozła dla mnie z Maroka. Takie naczynie marzyło mi się od dawna. Choć tażin spokojnie można przygotować w zwykłej brytfannie (wszystkie dotychczasowe tażiny tak gotowałam), to jednak w takim naczyniu prezentuje się wyjątkowo pięknie. W ramach podziękowania za wspaniały prezent, obiecałam przygotować dla Siostry prawdziwy marokański obiad, który pozwoli jej jeszcze raz poczuć się jak na uliczkach Marrakeszu. Muszę się przyznać, że wyrodna ze mnie siostra – obiecaną ucztę przygotowałam dopiero w marcu.

W dzisiejszym poście prezentuję Wam przepis na pyszny tażin, który przygotowałam dla mojej Siostry oraz całej rodziny – niezwykle smaczny i łatwy tażin z klopisikami w sosie pomidorowym i jajkami. Mam nadzieję, że odkupiłam nim swoje winy;)

c9619 img 1756
Tażin według dzisiejszego przepisu jest nietypowy – od tych, które dotąd gotowałam różni się wyjątkowo krótkim czasem przygotowania. Może 1,5 godziny (z tego 1 godz. na gotowanie) to dużo więcej niż czas, który przeciętnie poświęcacie na zrobienie obiadu, ale wierzcie mi, że w skali \”tażinowej\”, to jak ugotować wodę na herbatę;) Przepis pochodzi z książki \”Łatwa kuchni śródziemnomorska\”, więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej.

Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych dla tej kuchni przypraw – cynamonu, imbiru, kminu i chilli. Na prośbę mojej Siostry, część mięsa zastąpiłam dodanym do sosu bakłażanem, dzięki czemu danie stało się lżejsze. Dzięki obecności uwielbianych przez wszystkich mięsnych klopsików oraz jajek, taki tażin powinien przypaść do gustu kulinarnym tradycjonalistom – mojemu Tacie smakowało:)

Pod koniec przygotowania do tażinu wbija się jajka, które ogrzewa się jedynie do ścięcia białek. Użyjcie tyle jajek, ile osób będzie jadło, lub mniej (możecie ten składnik pominąć).

Marokańczycy tradycyjnie jadają tażin z chlebem, którym nabierają porcje potrawy niczym łyżką (informacja z pierwszej ręki od mojej Siostry:)). W przyszłym tygodniu pokażę Wam przepis na marokańskie chlebki, które upiekłam do tażinu. 

e0c14 img 1764
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami
na podstawie przepisu z Łatwiej kuchni śródziemnomorskiej Claudi Roden, z moimi modyfikacjami
na 5-6 porcji
czas przygotowania: 1,5 godz.
Składniki:
na klopsiki:
  •  500 g mielonej wołowiny (lub jagnięciny)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • mielone chilli, do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
na sos pomidorowy:
  • 2 posiekane cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów lub 700-800 g passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżeczki cukru, do smaku
  • 1 papryczka chilli, posiekana
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 3-6 jajek (wedle gustu)
Przygotowanie:
  1. Przygotuj sos pomidorowy. W naczyniu do tażin lub dużej patelni podgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, dodaj czosnek. Dodaj pomidory z puszki lub passatę, cukier, chilli i dopraw solą. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut, aż sos zgęstnieje. 
  2. W tym czasie zrób klopsiki. W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, pietruszką i przyprawami. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne porcje klopsików aż usmażą się na złoto. W środku powinny pozostać różowe. 
  3. Przełóż usmażone klopiki do naczynia z sosem pomidorowym. Dodaj bakłażana pokrojonego w kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. 
  4. Na koniec ostrożnie wbij do sosu jajka i ogrzewaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Marokańczycy jedzą tażin z okrągłym, płaskim chlebem, ale równie dobrze smakuje z kuskusem lub bulgurem.
3adbe img 1762

Podobne wpisy