Roladki z papryki i koziego sera – do wina na jeden gryz

przez Zuzanna
f8e0a img 0922

Dzień dobry,

Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na imprezę karnawałową. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej zręczności w porównaniu do kolorowej tortilli z piekarnika, ale gwarantuję Wam, że jest warta włożonego w nią wysiłku. 
Te smakowite ślimaczki pyszniące się na zdjęciu to nic innego jak roladki przygotowane z pasków czerwonej papryki (usmażonej z efektem zwęglenia się skórki, która została następnie zdjęta, papryki możecie oczywiście również upiec) nadzianej kozim serem doprawionym cytrynową skórką i świeżym oregano. Mnóstwo smaków w jednym małym kęsie!
Takie roladki to wspaniała lekka przekąska do wina \”na jeden gryz\”. Nie pogardzą nimi również miłośnicy kozich serów.
Owszem, zawijanie zgrabnych roladek okazało się nie takie proste, trzeba robić to cierpliwie i dokładnie, ale warto się czasem pomęczyć, aby olśnić swoich gości:) Przy okazji przekażę Wam małą radę techniczną – koniecznie do tego przepisu wybierzcie ser kozi, który da się pokruszyć – ja wykorzystałam taki \”do smarowania\” i niestety trochę wypływał mi z roladek. 
  
Roladki z papryki i koziego sera

przepis pochodzi z książki pt. Tapas, Wyd. Naumann & Gobel
czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. chłodzenie w lodówce

Składniki:
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 175 g łagodnego sera koziego (kruszącego się, nie do smarowania)
  • kilka gałązek oregano
  • sól, pieprz
do podania: wykałaczki
Przygotowanie:
  1. Papryki oczyść i pokrój w szerokie paski. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj paski papryki i smaż je pod przykryciem ok. 10 minut, aż staną się prawie miękkie. Skórka powinna się w tym czasie przypalić, podobnie jak to się dzieje przy pieczeniu. Gotowe papryki odstaw na patelni, aby przestygły, następnie zdejmij z nich skórkę. Nie wylewaj płynu z patelni – może się dalej przydać. Alternatywnie możesz papryki upiec, metodą opisaną przy ajwarze
  2. Kozi ser pokrusz do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz i oregano. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka, możesz dodać do masy płyn spod papryki.
  3. Masę serową rozłóż na paskach papryki (dosłownie po łyżeczce), zwiń paprykę w roladki i zepnij wykałaczkami. Roladki ułóż na półmisku i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki, aby nabrały smaku. 

Podobne wpisy