Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne

przez Zuzanna
a18ff img 0703

Dzień dobry,

Jak tam Wasze nastroje przed Świętami? Mam nadzieję, że nie dopadła Was świąteczna nerwówka i jesteście równie podekscytowani jak ja!:)
Wpadłam tu tylko na chwilkę, aby podzielić się z Wami przepisem na efektowne, cynamonowe zawijaski z ciasta francuskiego, które można przygotować w zaledwie 15 minut. Gdy je upiekłam, wypełniły mój dom wspaniałym aromatem cynamonu, który nieodłącznie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem. Okazały się tak wciągające, że musiałam je schować, bo nich nic nie zostałoby do Wigilii ;)
Palmier to ciasteczka w kształcie fantazyjnych zawijasków utworzonych z ciasta francuskiego posmarowanego słodką pastą zrobioną z masła, cukru i aromatycznego składnika, tu cynamonu. Choć palmier oznacza po francusku palmę, równie często nazywa się je \”słoniowymi uszami\”, \”francuskimi sercami\” oraz \”okularami\”. Spotkałam się również z wersją, w której zawijaski ukształtowane są w literę S. 
Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych – zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek – ciasteczka możecie przygotować błyskawicznie tuż przed przybyciem gości, a na ciepło smakują jeszcze lepiej niż w temperaturze pokojowej. 
ec290 img 0645
Pocztówka ze spaceru po warszawskiej Starówce. Niestety pogoda deszczowa, ale atmosfera świąteczna jest :)

Chciałam Wam życzyć radosnych i spokojnych Świąt spędzonych w gronie rodziny, udanych prezentów i przede wszystkich pysznego jedzenia – mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole pojawią się wszystkie Wasze ulubione potrawy:)
Wesołych Świąt !!!

Cynamonowe palmier-francuskie zawijaski
759b9 img 0711

na podstawie przepisu z frenchfood.about.com
na ok. 50 ciastek

Składniki:

  • 3 łyżki masła, roztopionego
  • 80 g cukru granulowanego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne)
Przygotowanie:
  1. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło do miseczki i wymieszaj z cukrem i cynamonem, do uzyskania jednolitej, ciemnobrązowej pasty.
  2. Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką blacie na prostokąt o bokach ok. 38 cm x 30 cm. Moje ciasto francuskie miało od razu kształt dużego prostokąta, więc postanowiłam go nie rozwałkowywać. 
  3. Przy pomocy pędzelka kuchennego lub łyżeczki dokładnie rozsmaruj cynamonową pastę po powierzchni ciasta, cienką, równą warstwą. Teraz zrób ślimaczki – chwyć za dłuższy bok prostokąta i luźno roluj go do środka.  To samo zrób z drugim bokiem, tak aby ślimaczki spotkały się na samym środku prostokąta. Najłatwiej jest rolować jednocześnie oba boki – raz jeden, raz drugi, to zagwarantuje Wam ich równą wielkość. 
  4. Pokrój ciasto w poprzek na plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Plasterki nie będą w tym momencie wyglądać zbyt okazale – nie przejmuj się, urosną i ukształtują się w czasie pieczenia. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 minut, aż ciasto napęcznieje i zezłoci się. 
  5. Palmier smakują równie dobrze na ciepło, jak i w temperaturze pokojowej. 
embed 5uvngJ8ZOQVuNcaLHOoKqyUDYoq2UQzz

Podobne wpisy