Szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni

przez Zuzanna
04999 p5190075

Dzień dobry,

Może was to zaskoczy, ale szparagi odkryłam dopiero w zeszłym roku. Nie jadaliśmy ich w domu, nie wiedziałam jak je przygotować, kojarzyły mi się z bardzo wyrafinowanym daniem z eleganckich restauracji.

W jak wielkim byłam błędzie! Gdy ich wreszcie spróbowałam. okazały się niezwykle smacznym, lekkim i chrupiącym warzywem, które lubię przygotowywać w jak najprostszy sposób. A póki sezon szparagowy trwa, staram się je jeść jak najczęściej, jednocześnie żałując, że jest on tak krótki.

226f3 p5190064

Szparagi to typowe warzywo śródziemnomorskie, dlatego uznałam, że połączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem, który maczałam w tym pysznym sosiku:)

Ale wpadłam też na drugi sposób – możecie pokroić szparagi na kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego dania, rozgnieść pomidorki widelcem razem z usmażonymi ząbkami czosnku (oczywiście obranymi). Tak oto powstanie pyszny pomidorowo-ziołowy sos do makaronu ze szparagami i oliwkami!

Przepis jest ekspresowy, jako że jest jedynie warzywnym dodatkiem do 30 minutowego obiadu Jamiego Olivera. Jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut, dlatego to świetny pomysł na lekką kolację. Tak więc zapraszam na przepis…

Przepis na szparagi z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i czosnkiem

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera \”30 minut w kuchni\”

34315 p5190096

Dla 2 osób

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych na gałązkach
  • 5-6 ząbków czosnku (nieobranych. lekko rozgniecionych)
  • 8-10 czarnych oliwek z pestkami
  • świeże zioła, takie jak tymianek, rozmaryn, liść laurowy (Jamie dysponuje świeżym liściem laurowym, u mnie był suszony)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej trochę oliwy na patelni (u mnie patelnia grillowa). Wrzuć na nią nieobrane ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe na gałązkach oraz zioła. Zmniejsz ogień do małego.
  2. Przygotuj szparagi, odłamując zdrewniałe końce (szparagi same łamią się we właściwym miejscu). Wrzuć na patelnię do pomidorków, dodaj także czarne oliwki (wcześniej wypestkowane).
  3. Przemieszaj i ciesz się wspaniałym czosnkowym aromatem. Gdy warzywa się smażą, przygotuj chleb lub makaron, albo lampkę wina;) Dopraw do smaku. Danie będzie gotowe po 7-10 minutach. 

Smacznego!

Podobne wpisy