W marcu przygotowałam sałatkę z halloumi i pomarańczami do mojego wyzwania fotograficznego na Instagramie #fotogotowanie. Sałatka wyszła tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na blogu. Inspiracją dla mnie była receptura od Praktykulinarni, którą zmodyfikowałam. W sałatce znajdziecie gorzkawą cykorię, którą połączyłam ze słonym serem halloumi, słodkimi pomarańczami oraz dressingiem z sokiem pomarańczowym i miodem. Sałatka pięknie prezentuje się na talerzu, na pewno zrobicie nią wrażenie na gościach.
Sałatka z cykorią, halloumi i pomarańczami
➤ czas przygotowania: 20 min.
Składniki / na 2 porcje:
- 1 opakowanie sera halloumi
- 1 łyżka oliwy
- 2 pomarańcze
- 1 duża czerwona cykoria
- 1 garść młodego szpinaku
- 1 garść rukoli
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- na sos: 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz oraz sok wyciśnięty z pomarańczy pozostałej po wykrojeniu segmentów
Przygotowanie:
- Ser halloumi pokrój w plastry. Bardzo dobrze odciśnij na ręczniku papierowym. Rozgrzej patelnię grillową, skrop ją oliwą i usmaż na niej plastry sera z obu stron na rumiano.
- Z pomarańczy odetnij skórkę, a następnie wytnij z niej segmenty. Z pozostałej części wyciśnij sok do miseczki (użyjesz do dressingu).
- Na półmisku ułóż liście cykorii, szpinaku oraz rukoli. Na nich ułóż usmażony ser halloumi oraz segmenty pomarańczy. Posyp cebulą pokrojoną w piórka.
- Do soku pomarańczowego dodaj oliwę, miód, sól oraz pieprz. Wymieszaj i polej sałatkę.