12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie)

przez Zuzanna
12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie)

Szukacie pomysłu na domową pastę do chleba? Hummus, pasty z czerwonej i białej fasoli, ciecierzycy i grochu. Dipy z pieczonego bakłażana, papryki i dyni piżmowej. Niektóre tradycyjne, zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej, inne to moje własne pomysły. Przed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych past do chleba, które urozmaicą Wasze kanapki. Dobrze smakują też z pokrojonymi w słupki warzywami. Wszystkie przepisy są wegetariańskie, a nawet wegańskie. 

 

1. Hummus – tradycyjny libański przepis

To moja ulubiona pasta na kanapki. Hummus jest elastyczny, można robić jego różne wariacje (np. z burakiem, ze szpinakiem, z dynią), jednak uważam, że ta klasyczna wersja jest najlepsza. Hummus lubię jeść posmarowany na chlebku pita lub na tortilli z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki. Smakuje mi także z warzywami pokrojonymi w słupki.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

2. Pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem

Jedna z najpopularniejszych past na moim blogu. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Świetnie smakuje na kanapkach z żytniego pieczywa.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

3. Pasta z ciecierzycy, suszonych pomidorów i migdałów

Nazwałam ją \”hummusem z południowych Włoch\” z uwagi na wykorzystanie produktów popularnych w tym regionie Italii – pomidorów, bazylii i migdałów. Suszone pomidory dodają tej paście niesamowitej słodyczy i nadają jej piękny złamany różowy kolor. Lubię dosypać do pasty szczyptę płatków chilli, aby podkręcić jej smak i zrównoważyć ów słodycz pikantną nutą.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

4. Prowansalski dip z białej fasoli

Pyszna pasta z białej fasoli pochodząca z południowej Francji. Jej sekret do dodanie słodkawego, pieczonego czosnku, który nadaje tej paście ciekawego smaku.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

5. Pasta z białej fasoli i zielonych oliwek

Przepis na te pastę powstał przez przypadek. Okazuje się, że biała fasola świetnie smakuje w połączeniu z zielonymi oliwkami. Prosta i szybka w przygotowaniu.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

6. Pasta z grochu łuskanego

Groch łuskany jest mniej popularny od innych warzyw strączkowych, a również można z niego przygotować pyszną i wartościową dla zdrowia pastę. Połączyłam go z czosnkiem, cebulą, rozmarynem i kaparami.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

7. Pasta z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry

Świetna pasta na kanapki o nieco orientalnym smaku, z mnóstwem rozgrzewających przypraw, więc na jesień idealna. Marchewkę podsmaża się z cebulą, czosnkiem i przyprawami, a następnie miksuje z zieloną soczewicą i olejem z orzechów włoskich (lub oliwą).

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

8. Baba ganoush – libańska pasta z pieczonych bakłażanów

Popularna w krajach Lewantu pasta z pieczonego bakłażana oraz pasty tahini. Smaczna na chlebku pita lub jako dip do warzyw.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

9. Turecka pasta z bakłażanów z orzechami włoskimi

Turecka pasta z bakłażanów, z dodatkiem jogurtu, czosnku, chilli, kminu rzymskiego i orzechów włoskich. Orientalna, prosta i jeszcze ten zniewalający zapach grillowanych bakłażanów!

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

10. Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Muhammara do dip, który wywodzi się z Aleppo w Syrii, ale obecnie popularny jest również w innych krajach Lewantu oraz w Turcji. Jest słodko-pikantny w smaku i składa się z pieczonej papryki i orzechów włoskich z dodatkiem czosnku, papryczki chilli, melasy z granatów, soku z cytryny i niekiedy kuminu.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

11. Htipiti – grecka pasta z pieczonej papryki i fety

Naprawdę pyszna! Idealna pasta na sezon na paprykę. Pieczone papryki łączymy z fetą, suszonymi pomidorami, czosnkiem, chilli i cytryną. Dość słona w smaku, bardzo aromatyczna.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

 

12. Pasta z dyni piżmowej i tahini

Niedługo na stragany wkroczą dynie, możecie więc zrobić pastę z pieczonej dyni piżmowej z dodatkiem jogurtu, pasty tahini oraz czosnku. Pasta jest słodkawa w smaku, dobra dla dzieci.

12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie), pasty na kanapki

Czy macie już swoje typy? Który przepis na pastę do chleba spodobał Wam się najbardziej? A może podzielicie się swoim ulubionym przepisem?

Podobne wpisy