Pomysł na Sylwestra - szybkie crostini z pesto z rukoli

Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą 
Witajcie po Świętach! Mam nadzieję, że odpoczęliście, a Mikołaj obdarował Was wymarzonymi prezentami :) Dla mnie był bardzo hojny - moja kolekcja naczyń do fotografii wzbogaciła się o kilka cudeniek, które pokażę Wam w kolejnym, ostatnim w tym roku luźnym wpisie. A dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na sylwestrową przekąskę - kolorowe crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą.

Na pewno wiecie, że pesto można zrobić nie tylko z bazylii. Pesto z rukoli ma trochę bardziej pieprzny smak i aromat, który kojarzy mi się z wiosenną zieleniną. Można nim smarować pieczywo zamiast masłem, wykorzystać do takich flatbreadów, użyć zamiast sosu do sałatki z makaronem czy kaszą oraz wzbogacić przy jego pomocy smak zup (pasuje na przykład do minestrone, fasolowej i ziemniaczanej).

Tym razem z pomocą takiego pesto wyczarowałam crostini, czyli kanapeczki z opieczonego chleba ze śródziemnomorskimi dodatkami. Crostini robi się bardzo prosto i szybko. Są więc dobrym wyborem nie tylko na Sylwestra, również gdy macie niezapowiedzianych gości. Ponownie sięgam po słoiczkowe pesto od Monini, dzięki temu zrobienie kanapeczek zajmuje 15 minut. Są urocze i praktyczne - w sam raz jako finger food.
➤ Więcej propozycji sylwestrowych znajdziecie w zakładce Pomysły na imprezy i przyjęcie, a także we wpisie 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową.
Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą

Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą


Składniki / na 12 sztuk:

  • 12 kromek chleba, np. ciabatty czy graham
  • ½ czerwonej papryki
  • 120 g pomidorków koktajlowych
  • 45 g czarnych oliwek
  • 60 g fety
  • 12 łyżek pesto z rukoli Monini
  • garść świeżej bazylii

Przygotowanie crostini:

  1. Kromki chleba opiecz na patelni lub w piekarniku, aż staną się chrupiące. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe i czarne oliwki pokrój na połówki. Ser feta pokrusz na małe kawałki przy pomocy widelca.
  2. Każdą z kromek chleba posmaruj łyżką pesto z rukoli, a następnie obłóż kawałeczkami papryki, połówkami pomidorków koktajlowych i oliwkami. Posyp pokruszoną fetą i ozdób listkami świeżej bazylii.
Crostini z pesto z rukoli, papryką, pomidorkami, oliwkami i fetą
Wpis powstał we współpracy z Monini.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.