Pomysł na kolację - fasolka ze szpinakiem, pomidorem i harissą

fasolka ze szpinakiem, pomidorem i harissą - Chilli Czosnek i Oliwa

Kto ma ochotę na 10-cio minutowy patent na smaczną kolację na ciepło? :) To szpinak podsmażony ze sporą ilością czosnku, z dodatkiem pomidora, białej fasolki z puszki, natki pietruszki, doprawiony do smaku pikantną harissą. Danie jest rozgrzewające, satysfakcjonujące, a jednocześnie zdrowe i lekkie. 

Wymyśliłam je kilka miesięcy temu, kiedy w czasie remontu pokoju Tadzia mieszkaliśmy u moich rodziców kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy. Mój Mąż codziennie pokonywał tę trasę samochodem, miał wrócić późno z pracy, więc chciałam poprawić mu humor czymś smacznym, ciepłym i sycącym. Większość składników znalazłam w maminych szafkach kuchennych, a harissę miałam przywiezioną z domu. Aby zrobić na Mężu jeszcze większe wrażenie, usmażyłam dwa jajka sadzone i podałam oczywiście świeże pieczywo. Bardzo mu smakowało, więc teraz chętnie wracam do tego przepisu.

fasolka ze szpinakiem, pomidorem i harissą - Chilli Czosnek i Oliwa

Fasolka ze szpinakiem pomidorem i harissą



Składniki / na 2 porcje:

  • 2 łyżki z oliwy
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 dojrzały pomidor
  • puszka białej fasolki
  • 1 łyżeczka pasty harissa (domowej lub ze sklepu)
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • do podania: świeży chleb i jeśli macie ochotę, możecie też dać jajko sadzone lub trochę pokruszonej fety

Przygotowanie fasolki ze szpinakiem:

  1. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy i wrzuć szpinak baby (ja kupuję taki od razu myty). Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
  2. Gdy szpinak się smaży, obierz ząbki czosnku i pokrój je na plasterki, Dodaj do szpinaku i wymieszaj. Weź pomidora, pokrój go w kostkę i dorzuć na patelnię ze szpinakiem. Niech się chwilę posmaży z resztą składników (ok. 3 minuty), aby odparowało z niego trochę soku.
  3. Fasolkę odcedź z zalewy i dodaj do szpinaku. Dodaj również harissę, dopraw danie solą. Smaż jeszcze ok. 1 minutę, po czym zdejmij z patelni. 
  4. Podawaj ze świeżym pieczywem posypane natką pietruszki. Jeżeli masz ochotę urozmaicić danie, podaj je z jajkiem sadzonym lub posypane pokruszoną fetą. 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.