Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą.

Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą.

Ostatnio zorientowałam się, że wśród tych wszystkich przepisów na zawijaną pizzę na moim blogu, brakuje jeszcze receptury na tradycyjne calzone. Dlatego dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować w domu ten pyszny włoski pieróg z klasycznym nadzieniem ze szpinaku, ricotty i parmezanu.


Calzone to wieeelki pieróg przygotowywany z ciasta na pizzę. Świetny nie tylko, gdy wpadają znajomi, bo sprawdzi się na wycieczce, czy na drugie śniadanie. Do środka możecie włożyć oczywiście wszystko na co macie ochotę i przemienić w calzone Waszą ulubioną pizzę.

Unikajcie tylko składników zawierających dużo wody, które mogłyby calzone rozmiękczyć, jak np. cukinia. Z tego też powodu nie dałam do środka moich pierogów sosu pomidorowego. Tak też podobno postępują Włosi - zamiast smarować calzone sosem w środku, stawiają go w miseczce obok już upieczonych calzone.

Ostatnio oglądałam program Jamiego Olivera, w którym opowiadał, że Włosi wkładają do calzone resztki z obiadu - pieczone bakłażany, karczochy, plaster parmeńskiej szynki, kulkę mozzarelli. Tak więc spokojnie w calzone można zapiec znalezione w lodówce resztki warzyw, wędlin czy sera. Do moich calzone wybrałam tradycyjne włoskie nadzienie ze szpinaku, ricotty i parmezanu, które wzorowałam na tym przepisie. Inne popularne nadzienie składa się z ricotty, mozzarelli i kiełbasy lub salami oraz mozzarelli i pomidorów.

Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą.

Jak zrobić domowe calzone (krok po kroku)? Calzone ze szpinakiem i ricottą


Składniki / na 4 sztuki (dla 4 osób):


Przygotowanie domowego calzone:

1. Ciasto na pizzę przygotuj co najmniej 2 godziny przed robieniem calzone, a najlepiej poprzedniego dnia, aby miało czas na powolne rośnięcie przez noc w lodówce. Skorzystaj z instrukcji krok po kroku, jak zrobić włoskie ciasto na pizzę. Jeżeli przechowujesz ciasto w lodówce, wyjmij je z niej na 2 godziny przez planowanym pieczeniem calzone.

2. Przygotuj farsz do calzone. Na dużej patelni na średnim ogniu umieść mrożony szpinak i poczekaj, aż się rozmrozi. Dodaj do niego przeciśnięty przez prasę czosnek i smaż ze szpinakiem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Ze szpinaku powinna wyparować cała woda.

Jeżeli używasz świeżego szpinaku, umyj go, osusz i posiekaj. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy i duś na niej szpinak, aż zwiędnie. Dodaj czosnek i smaż razem ze szpinakiem jeszcze przez ok. 5 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i wyparuje z niego woda.

Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj do farszu ricottę i parmezan, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw farsz do ostygnięcia. 

3. Piekarnik nagrzej do 230-240 stopni C. Z ciasta uformuj rulon i podziel go na 4 równe części. Z każdej części uformuj kulę zawijając brzegi ciasta pod spód. 


4. Weź kulę ciasta i rozpłaszcz ją dłońmi na podsypanej mąką desce. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz placek o średnicy ok. 23 cm. Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto w górę i w dół, obróć je o 90 stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne koło, możesz przyłożyć ciasto do obiadowego talerza i odciąć nierówne końce przy pomocy noża.


5. Na jedną połowę placka nałóż 1/4 farszu, pozostawiając ok. 1-centymetrowy margines. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka, mocno zlepiając brzegi tak uzyskanego pieroga. Możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek. 


6. Natnij wierzch calzone w trzech miejscach i posmaruj go oliwą. Powtórz czynności z punktu 4 i 5 dla pozostałego ciasta i farszu, uzyskując w sumie 4 calzone. 

Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą.

7. Calzone ułóż na blasze i piecz przez 20-30 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. Gotowe calzone podawaj z sosem pomidorowym.

Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą.

Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi domowe calzone niedługo zagoszczą w Waszych domach, Jeżeli je przygotujecie koniecznie pochwalcie się efektem w komentarzach :)
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.