Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)?

Jak zrobić bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? Przepis - Chilli, Czosnek i Oliwa

Za oknem pada deszcz, a ja zajadam się pomidorami! W końcu to ostatnie chwile, żeby cieszyć się ich pełnym słońca smakiem. W dzisiejszym wpisie pokażę Wam jak zrobić bruschettę al pomodoro, najprostszą włoską przystawkę złożoną z opiekanego chleba przystrojonego sałatką z pomidorów i bazylii. Smak Włoch, słońca i wakacji zamknięty w małej, apetycznej kanapeczce :) 


Bruschettę al pomodoro zjecie chyba we wszystkich włoskich restauracjach i wielu pizzeriach, jednak nie zawsze jest zrobiona dobrze. Stąd też chyba biorą się nieporozumienia, z czego ta kanapeczka tak naprawdę powinna się składać i jak ją przygotować. W czasie tegorocznych wakacji w Borach Tucholskich zamówiłam sobie taką bruschettę w jednej z restauracji w Charzykowy. Otrzymałam grzanki z pomidorami i oliwkami, zapieczone z serem mozzarella i polane octem balsamicznym, do tego niezbyt smaczne.

A prawdziwa, tradycyjna bruschetta al pomodoro to po prostu opieczony chleb posmarowany oliwą i roztartym czosnkiem, zwieńczony sałatką z drobno pokrojonych pomidorów i bazylii. Na pewno nie zawiera roztopionego sera, choć zdarzyło mi się jeść bardzo udane wariacje, w których np. pomidory były dodatkowo polane bazyliowym pesto.

Przepyszne bruschetty al pomodoro, takie najprostsze ale i najlepsze, jadłam w czasie wakacji w Toskanii. Przechodząc do wpisu z bruschettą z pieczoną papryką, zobaczycie zdjęcia różnych bruschett i crostini, które miałam przyjemność jeść w czasie tego wyjazdu.

Jak zrobić bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? Przepis - Chilli, Czosnek i Oliwa

Jak zrobić bruschettę al pomodoro? - Podstawowe zasady


Kluczem do przepysznej bruschetty al pomodorowysokiej jakości składniki - słodkie, pełne słońca pomidory, świeży - nie zleżały czosnek, najwyższej jakości oliwa, dobry chleb z piekarni. Bo w tej bardzo prostej potrawie niczego nie da się ukryć. Brzmi jak banał, ale zastanówcie się, czy chcielibyście zjeść bruschettę zrobioną z chleba tostowego, polanego tanią oliwą lub olejem i zwieńczonego sałatką z plastikowych, bezsmakowych pomidorów? ;)

We Włoszech bruschettę al pomodoro robi się z lokalnego, rustykalnego chleba. W Toskanii jest to pane toscano (lub pane sciocco), miejscowy chleb pieczony bez dodatku soli. W Polsce najlepiej jest zastąpić go dobrym chlebem na zakwasie lub ciabattą. Jeżeli robicie bruschettę na przyjęcie i zależy Wam na małych kromkach, to ostatecznie może być bagietka, choć ona jest trochę zbyt puszysta w środku, a kromki chleba można zawsze przekroić na pół :)

A tu w skrócie podstawowe zasady robienia bruschetty al pomodoro:

  • Wykorzystaj składniki najwyższej jakości - słodkie pomidory, świeży czosnek i bazylię, słodkie pomidory.
  • Na bruschettę najlepsze będą pomidory z dużą ilością miąższu, a małą pestek. Polecam np. pomidory śliwkowe. 
  • Jeżeli Twoje pomidory mają dużo pestek, usuń z nich gniazda nasienne przed pokrojeniem. Niektórzy zalecają obieranie pomidorów ze skórki, ale według mnie to zbędne.
  • Na bruschettę wybierz chleb na zakwasie lub ciabattę, ostatecznie bagietkę.
  • Pieczywo należy opiec tak, aby było chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku. Można to zrobić na patelni grillowej, zwykłej patelni, ogrodowym grillu czy nawet w tosterze. 
  • Mój sposób na grillowanie pieczywa - mocno rozgrzewam patelnię grillową, układam na niej chleb i następnie dociskam go, np. mniejszą patelnią lub garnkiem. Dzięki temu chleb szybko przypieka się z wierzchu, a w środku nadal pozostaje miękki. 

I jeszcze na koniec - bruschetta wymawia się "brusketta", nie "bruszczetta" ;)

Jak zrobić bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? Przepis - Chilli, Czosnek i Oliwa


Jak zrobić klasyczną bruschettę al pomidoro? - Przepis



Składniki / na 8 sztuk*:


* Ilości i proporcje składników są tak naprawdę orientacyjne, ponieważ zależą od Twojego smaku oraz wielkości kromek pieczywa czy rodzaju użytych pomidorów. Ilość czosnku dostosuj do swoich preferencji. Ja lubię, gdy go wyraźnie czuć.

  • 4 pomidory śliwkowe (polecam wybierać gatunki z dużą ilością miąższu, a małą pestek)
  • garść listków bazylii
  • oliwa
  • sól
  • 8 kromek ciabatty lub innego pieczywa, np. chleba na zakwasie, ewentualnie bagietki
  • 1-2 ząbki czosnku


Przygotowanie bruschetty al pomidoro:

  1. Pomidory pokrój na drobną kostkę i włóż do miski. Jeżeli Twoje pomidory mają sporo pestek i soku, przed pokrojeniem usuń pestki przy pomocy łyżeczki. Drobno poszarp listki bazylii i dodaj je do pomidorów. Dodaj odrobinę oliwy i szczyptę soli. Wymieszaj.
  2. Teraz zrób grzanki z chleba. Możesz to zrobić w tosterze, na zwykłej patelni, czy na ogrodowym grillu. Ja korzystam z patelni grillowej. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej kromki pieczywa. Grilluj z obydwu stron - ich powierzchnia powinna stać się złota i chrupiąca, a środek powinien pozostać miękki (nie chcemy grzanek suchych jak wiór). 
  3. Zdejmij grzanki z patelni. Weź ząbek czosnku i potrzyj nim powierzchnię grzanek - jedną lub obie strony, jeżeli lubisz smak czosnku. Szorstka powierzchnia pieczywa powinna zetrzeć czosnek niczym papier ścierny, a jego drobinki powinny pozostać na pieczywie. 
  4. Polej każdą grzankę odrobiną oliwy. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory z bazylią. Możesz udekorować listkami bazylii - bruschetty będą wyglądać jeszcze piękniej! Podawaj od razu. Smacznego :)

Jak zrobić bruschettę al pomodoro (grzankę z pomidorami)? Przepis - Chilli, Czosnek i Oliwa

I tak właśnie robi się jedną z najprostszych i najpyszniejszych włoskich przystawek. A Wy jedliście już bruschettę al pomodoro? Jeżeli wypróbujecie przepis, koniecznie napiszcie mi o tym w komentarzach :)

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

17 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i może zrobię kiedyś coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Bardzo lubie :) Ja ostatnio zajadam sie pieczywem orkiszowym z dodatkiem mozzarelli, pomidora i bazylia. Calosc polewam sobie jeszcze oliwa az cieknie po palcach podczas jedzenia... :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne pomidory, pysznie wyglądają. Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na Twoich zdjęciach wszystko wygląda tak apetycznie,że zjadłabym nawet solniczkę haha ,a grzaneczek to nawet kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pomidory o tej porze, są niesamowicie aromatyczne. Takie bruschetty na pewno bym zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nabrałyśmy ochoty na takie proste grzanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamo.. ale mi się smak narobił! Uwielbiam pomidory, "grzanki"... mmmniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :) Też jestem ogromną fanką kuchni włoskiej w każdej postaci :) Na pewno wypróbuję ten przepis
    Pozdrawiam i czekam na kolejne posty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niby takie proste, ale 90% restauracji uchodzących za włoskie potrafi na bruschettcie się wyłożyć. Powinni przeczytać Twój poradnik! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś w tym jest. Sama w poście opisałam taki przypadek oszukanej bruschetty :)

      Usuń
  10. Uwielbiam kuchnię włoską i kiedy tylko mam sposobność to właśnie dania tej kuchni serwuje moim bliskim. I bardzo często robiłam owe delikatne kanapeczki jednakże muszę przyznać, że czosnek dawałam do pomidorków - a Ty proponujesz pocierać go o upieczone już kanapeczki - spróbowałam i muszę przyznać, że to jest doskonałe rozwiązanie.! Nuta czosnku jest idealnie wyczuwalna, w mojej wersji była bardzo dominująca co obecnie już mi nie odpowiada! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ten patent przypadł Tobie do gustu :) Wcale nie jest mój, po prostu Włosi tak robią :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.