Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)

przez Zuzanna
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)

Powroty z urlopu bywają bolesne, szczególnie gdy lodówka świeci pustkami. Zanim zabiorę się za prawdziwe gotowanie, stawiam na dania wymagające minimum wysiłku (szczególnie, gdy piramida z prania mruga do mnie z kąta pokoju :P). 


Taka właśnie jest dzisiejsza zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki – uroczo nieskomplikowana, a przy tym jaka pyszna! Papryka i pomidory w połączeniu z pieczonym czosnkiem i bazylią mają w sobie mnóstwo ciepła i smaku umami, którego tak potrzeba mi, gdy jesień zbliża się wielkimi krokami :) 

Bardzo lubię zupy, ale nie zawsze chce mi się gotować warzywny bulion, a kostek rosołowych nie używam. Dlatego tak cenię przepisy, w których bulion jest zbędny. Jak tutaj – pomidorki, paprykę i czosnek po prostu pieczemy, a potem wraz z przyprawami miksujemy w blenderze. Zupa smakuje trochę jak sos pomidorowy, co mi odpowiada, bo kto nie lubi pomidorowego sosu? :)

Polecam również: zupę z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)

 

Zupa z pieczonych pomidorów koktajlowych i papryki


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg pomidorków koktajlowych bez szypułek
  • gałązka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • do podania: grzanki z czerstwego chleba lub bułki (pokrój w kostkę, skrop oliwą i podpiecz na złoto w piekarniku)

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Paprykę przekrój na pół, usuń ogonek i pestki. W żaroodpornym naczyniu ułóż pomidorki koktajlowe. paprykę, gałązkę rozmarynu i ząbki czosnku w łupinkach. Skrop wszystko oliwą i dobrze wymieszaj, żeby oliwa pokryła wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż pomidorki się pomarszczą, czosnek zmięknie, a skórka na papryce zrobi się czarna.
  2. Wyjmij naczynie z piekarnika. Paprykę przełóż do małej miseczki i przykryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij folię, a gdy papryka przestygnie i będzie można ją dotknąć, zdejmij z niej skórkę.
  3. Czosnek wyciśnij z łupinek i przełóż do blendera razem z pieczoną papryką, pomidorkami, listkami rozmarynu oraz wszystkimi sokami z pieczenia. Dodaj pozostałe składniki – płatki chilli, ocet balsamiczny, bazylię oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta dodaj do niej trochę wody.
  4. Zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami z chleba i listkami świeżej bazylii.
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy