Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)

Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)

Powroty z urlopu bywają bolesne, szczególnie gdy lodówka świeci pustkami. Zanim zabiorę się za prawdziwe gotowanie, stawiam na dania wymagające minimum wysiłku (szczególnie, gdy piramida z prania mruga do mnie z kąta pokoju :P). 


Taka właśnie jest dzisiejsza zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i czerwonej papryki - uroczo nieskomplikowana, a przy tym jaka pyszna! Papryka i pomidory w połączeniu z pieczonym czosnkiem i bazylią mają w sobie mnóstwo ciepła i smaku umami, którego tak potrzeba mi, gdy jesień zbliża się wielkimi krokami :) 

Bardzo lubię zupy, ale nie zawsze chce mi się gotować warzywny bulion, a kostek rosołowych nie używam. Dlatego tak cenię przepisy, w których bulion jest zbędny. Jak tutaj - pomidorki, paprykę i czosnek po prostu pieczemy, a potem wraz z przyprawami miksujemy w blenderze. Zupa smakuje trochę jak sos pomidorowy, co mi odpowiada, bo kto nie lubi pomidorowego sosu? :)

Polecam również: zupę z pieczonych pomidorów i ciecierzycy

Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)

Zupa z pieczonych pomidorów koktajlowych i papryki


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 czerwona papryka
  • 1 kg pomidorków koktajlowych bez szypułek
  • gałązka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • do podania: grzanki z czerstwego chleba lub bułki (pokrój w kostkę, skrop oliwą i podpiecz na złoto w piekarniku)


Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Paprykę przekrój na pół, usuń ogonek i pestki. W żaroodpornym naczyniu ułóż pomidorki koktajlowe. paprykę, gałązkę rozmarynu i ząbki czosnku w łupinkach. Skrop wszystko oliwą i dobrze wymieszaj, żeby oliwa pokryła wszystkie składniki. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż pomidorki się pomarszczą, czosnek zmięknie, a skórka na papryce zrobi się czarna.
  2. Wyjmij naczynie z piekarnika. Paprykę przełóż do małej miseczki i przykryj folią spożywczą. Po 10 minutach zdejmij folię, a gdy papryka przestygnie i będzie można ją dotknąć, zdejmij z niej skórkę. 
  3. Czosnek wyciśnij z łupinek i przełóż do blendera razem z pieczoną papryką, pomidorkami, listkami rozmarynu oraz wszystkimi sokami z pieczenia. Dodaj pozostałe składniki - płatki chilli, ocet balsamiczny, bazylię oraz sól i pieprz i zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta dodaj do niej trochę wody. 
  4. Zupę podawaj na ciepło udekorowaną grzankami z chleba i listkami świeżej bazylii. 
Prosta zupa z pieczonych pomidorków koktajlowych i papryki (bez bulionu!)

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

19 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, musi być cudna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł ^^ Zupa prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie musi smakować - taka esencja końcówki lata :)
    Postaram się wypróbować przepis, bo na krzaczkach mam sporo pomidorków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki krem to dla mnie niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. achhhh! piękna :) i czuję jak cudownie pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, wszystko wygląda naprawdę apetycznie... Omnomnom :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. W prostocie tkwi siła :) Pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Kremy i zupy z pieczonych warzyw mają w sobie to "coś" :D Apetycznie wygląda to mało powiedziane :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupy z pieczonych warzyw są cudowne. Teraz, kiedy pomidory mają cudowny smak warto zaopatrzyć się w taką zupę, smakuje zapewne wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis, też często nie chcę mi się robić bulionu, więc to może być dobra alternatywa. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobię tę zupę swojej Grażynie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fenomenalny pomysł na zupę! Muszę wypróbować, póki sezon na pomidory trwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis! Zainspirowałaś mnie i będę to dziś jadła :-) Niestety, w nieco okrojonej wersji (bez oliwy i balsamico), bo jestem na poście, ale mam nadzieję, że nie straci zbytnio na smaku :-) Pozwoliłam sobie zalinkować do Ciebie w moim artykule o diecie śródziemnomorskiej: TUTAJ Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko :-)

    Pozdrawiam, Adrianna

    OdpowiedzUsuń
  14. Do takich zup bulion faktycznie nie jest obowiązkowy, warzywa dają im mnóstwo smaku. Ależ mi będzie ich brakować zimą...

    OdpowiedzUsuń
  15. NIGDY nie jadłam z pomidorków koktajlowych, więc teraz będę miała okazję :)
    Wygląda cudnie!

    pozdrawiam
    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.