Cały tydzień jem owsiankę, dlatego weekend to dla mnie czas śniadania na wypasie. Szakszuka, frittata czy egipskie śniadanie to tylko kilka z pośród moich ulubionych przepisów. Mój najnowszy pomysł to sycące, napakowane pysznościami kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajeczkiem sadzonym! Po takim śniadanku mam mnóstwo energii na cały dzień, a buzia sama mi się uśmiecha :)
Podstawą tych pysznych kanapek jest bardzo prosta pasta z bobu i sera typu śródziemnomorskiego. Wybrałam ser Arla Apetina z dodatkiem bazylii i oregano – zioła od razu doprawiają moją pastę i nie muszę do niej dodawać nic poza oliwą i ewentualnie solą. Pasta składa się wręcz praktycznie z 3 składników. Możecie ją oczywiście wykorzystać nie tyko do tych kanapek, zwłaszcza że wychodzi jej nieco więcej.
Rzadko biorę udział w konkursach, jednak tym razem nie mogłam się oprzeć. Kulinarna podróż do Londynu, w tym lunch w restauracji mojego ulubionego Yotama Ottolenghiego, do tego publikacja przepisu w Magazynie Pyszne – takie nagrody niecodziennie są do zdobycia. Mam nadzieję więc, że wybaczycie mi mały product placement wymagany w konkursie Apetiny.
Składniki (na 2 kanapki, pasty wychodzi więcej):
- 400 g młodego bobu
- 100 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano
- 4 łyżki oliwy
- ewentualnie sól do smaku
- 2 ulubione bułki (ja miałam dużą ciabattę, którą przekroiłam na dwie części)
- oliwa do posmarowania bułek
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- sól, pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Bób wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Obierz bób ze skórek i przełóż do miski. Po obraniu otrzymałam 250 g bobu.
- Do bobu dodaj ser odsączony z zalewy oraz oliwę. Zblenduj na gładką pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku.
- Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj wnętrze oliwą. Podsmaż na patelni, aż staną się złote i chrupiące.
- Na patelni (może być po bułkach) rozpuść masło i usmaż dwa jajka sadzone. Oprósz je z wierzchu solą i pieprzem. Stopień ścięcia żółtka dostosuj do swoich preferencji.
- Składamy nasze kanapki! Na jednej połówce bułki rozsmaruj sporo pasty z bobu (ok. 3 łyżki), na niej ułóż plastry pomidora i jajko sadzone. Podsyp listkami bazylii i przykryj drugą połówką bułki. Powtórz z drugą kanapką. Zajadaj od razu!