Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem

Marokańska pastilla wegetariańska z kuskusem, cukinią i marchewką

Dziś przedstawiam Wam kolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką. 

Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił, aby zamiast jednego dużego placka przygotować kilka mniejszych pasztecików. Dawno nie robiłam żadnego marokańskiego dania, więc oczy wręcz mi się zaświeciły na widok wypieku Jamiego. Jednak nie mogłam po prostu zrobić jego wersji z jagnięciną (a nawet nie mam tego przepisu, bo oglądałam program w TV), stąd moja własna, mam nadzieję, nie mniej udana wariacja wegetariańska :)

Pastilla w formie pasztecików to bardzo wygodne danie. Sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem.

Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz w wytrawnych daniach, to nie omijajcie tego kroku.

Przepis na wegetariańską pastillę dodaję do VI Festiwalu Kuchni Arabskiej.

Marokańska pastilla wegetariańska z kuskusem, cukinią i marchewką


Marokańska pastilla w wersji wegetariańskiej



Składniki / na 15 sztuk:

  • oliwa
  • 1/2 cebuli
  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce mielonego imbiru, mielonego kminu rzymskiego*, ras el hanout* oraz sumaku*
  • 10 łyżek ugotowanego kuskusu
  • 1/2 kostki fety (100g)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku
  • garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki
  • 10 płatów ciasta filo (świeżego, a jeśli masz mrożone, wcześniej rozmróź je przez noc w lodówce)
  • olej do smarowania ciasta filo
  • sezam do posypania 
  • do podania: jogurt naturalny wymieszany z harissą
potrzebujesz: pędzelek kuchenny

Marokańska pastilla wegetariańska z kuskusem, cukinią i marchewką

Przygotowanie pastilla:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż aż się zeszkli, ok. 5 minut. W tym czasie zetrzyj cukinie i marchewki na tarce o dużych oczkach i dodaj je do cebuli. Smaż ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną i z patelni odparuje woda z cukinii.
  2. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich posiekany czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i smaż przez 2-3 minuty. Teraz wmieszaj do farszu kuskus, pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki lub koperek oraz płatki migdałowe lub rodzynki. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw farsz solą. Odstaw do przestygnięcia na 10-15 minut.
  3. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ciasto filo wyjmij z opakowania i rozłóż na kawałku papieru do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia, aby ciasto nie obsychało. Przygotuj sobie miseczkę z olejem oraz pędzelek kuchenny.
  4. Na desce do krojenia lub kawałku papieru do pieczenia ułóż pierwszy płat ciasta filo. Posmaruj go olejem przy pomocy pędzelka i przykryj drugim płatem ciasta filo. Ponownie posmaruj powierzchnię ciasta olejem. Przy pomocy ostrego noża podziel ciasto na 3 części wzdłuż krótszego boku.
  5.  U podstawy każdego z 3 płatów ciasta, w odległości 1 cm od jego brzegu, nałóż po 2 łyżki nadzienia. Przyklep nadzienie ręką i uformuj z niego walec. Zakryj nadzienie ciastem, następnie zawiń do środka brzegi. Zroluj ciasto na podobieństwo cygara. Otrzymany pasztecik posmaruj z wierzchu olejem i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórz z pozostałymi dwoma płatami ciasta.
  6. Powtórz czynności z punktu 5 z pozostałym ciastem filo do wyczerpania nadzienia. Z 10 arkuszy ciasta filo powinieneś otrzymać 15 pasztecików. Pastilla zwija się bardzo podobnie jak sigara boregi - zerknij proszę do mojego przepisu po zdjęcia krok po kroku ze zwijania tych cygar. 
  7. Pastilla posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto filo stanie się złote i chrupiące. Pastilla podawaj na ciepło lub zimno z sosem do maczania, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą harissa


Uwagi:

*Kmin rzymski, ras el hanout i sumak kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. Sumak możesz ewentualnie pominąć. 

Marokańska pastilla wegetariańska z kuskusem, cukinią i marchewką

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

18 komentarzy:

  1. Jesteśmy ciekawe tego ciasta filo. Wiele razy słyszałyśmy ale nigdy nie jadłyśmy :) Całość wygląda po prostu zacnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię ciasto filo i cieszę się, że mogę je nawet kupić w sklepie spożywczym pod domem :)

      Usuń
  2. Bardzo fajne danie i z pewnością ciekawie przyprawione, wygląda pysznie :)
    Nie przepadam tylko za ciastem filo, ale w takim wydaniu chyba bym polubiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za to ciasto filo lubię bardzo :)

      Usuń
  3. Pierwszy raz w życiu słyszę o tym daniu - ciekawe i na pewno smaczne ;) Nigdy nie jadłam ciasta filo.. w smaku jest podobne do francuskiego? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie do końca. Ciasto francuskie jest miększe, bardziej puszyste, a filo cieńsze i bardziej chrupiące. W cieście francuskim dodany jest tłuszcz - powinno być masło, choć niestety większość ma dodany tłuszcz palmowy. W cieście filo tłuszcz dodajemy sami, smarując nim płaty, więc możemy dodać wybrany przez siebie olej roślinny :)

      Usuń
  4. Kiedy widzę to polistkowane ciasto to od razu mam ochotę iść do kuchni i zrobić!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne polaczenie moich ulubionych smakow.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, uwielbiamy patille ale nigdy nie robiliśmy jej sami. Fajnie, że jest Twój przepis :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znając Was pewnie jedliście oryginalną w Maroku :) Ale myślę, że moja wersja też by Wam smakowała :)

      Usuń
  7. Twoje zdjęcia zawsze ukazują najlepszą stronę potraw <3
    baaajecznie podane, a jak to musiało smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie i niewątpliwie takie były:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śródziemnomorskie sajgonki? To brzmi nieźle! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.