Makaron z brukselką w sosie śmietanowym

przez Zuzanna
Makaron z cieniutko pokrojoną brukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich. 
makaron, brukselka, sos smietanowy, smietana,ser kozi, orzechy wloskie, przepis
O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą!

Dziś postaram się Was przekonać, że brukselka może być świetnym dodatkiem do makaronu. Ta mała kapustka lubi być łączona z tłustymi produktami, dlatego postanowiłam na sos śmietanowy, wzbogacony dodatkiem koziego sera. Kwaśna cytryna zgrabnie przełamuje ciężkość sosu, a chilli daje dodatkowego kopa. Ostatni składnik, czyli orzechy włoskie, to już dość oczywiste zestawienie.

Jak widzicie na zdjęciach, śmietany nie jest w cale tak dużo, a makaron wcale w niej nie pływa. Sosu jest akurat tyle, aby oblepił makaron i dodał mu swojego smaku.

Koniecznie spróbujcie tego nietypowego makaronu, mojemu Mężowi smakowało bardzo! Mi również, ale myślę, że opinia osoby trzeciej bardziej Was przekona ;) A jeśli macie ochotę na dalsze brukselkowe eksperymenty, spróbujcie również pizzy z brukselką oraz brukselkowej sałatki

makaron, brukselka, sos smietanowy, smietana,ser kozi, orzechy wloskie, przepis


Makaron z brukselką w sosie śmietanowym

Składniki / 4 porcje:
  • 400 g makaronu, ja wybrałam wstążki, ale sprawdziłby się też drobny makaron, np. muszelki czy kokardki
  • oliwa
  • 400 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g koziego sera twarogowego (możesz zastąpić ricottą)
  • papryka chilli w płatkach i sól do smaku
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
  1. Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku i gotuj 2 minuty krócej niż wynika z instrukcji na opakowaniu. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną brukselkę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dorzuć do brukselki. Smaż przez 3 minuty, mieszając.
  3. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku. Na końcu dodaj sok i skórkę z cytryny. 
  4. Makaron odcedź, zostawiając pól szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron z do sosu i wymieszaj. Jeżeli makaron będzie za suchy, dodaj do niego trochę odlanej wody. Rozłóż makaron pomiędzy talerze i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Podawaj na ciepło. 
makaron, brukselka, sos smietanowy, smietana,ser kozi, orzechy wloskie, przepis
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy