Risotto z porem i kozim serem z chipsami warzywnymi


Kto ma ochotę na miseczkę pełną kremowej dobroci? :)

Kremowe risotto z porem i kozim serem

Risotto z masłem i serem to wspaniała propozycja na chłodniejsze dni. Risotto koniecznie musi być kremowe, mieć wyczuwalny smak wina oraz sera. Ach, takie je lubię najbardziej!

Dziś prezentuję Wam risotto w nowej odsłonie. Zazwyczaj do risotto używam parmezanu, ale tym razem postawiłam na kozi ser, który świetnie skomponował się z podsmażonym porem i selerem naciowym. Całość posypałam chrupiącymi chipsami warzywnymi, które wzbogaciły moje danie o kontrast faktur, a także dodały mu uroku. Według mnie wyglądają niczym barwne płatki kwiatów :)

Mieszanie ryżu z bulionem w czasie gotowania risotto to według mnie bardzo relaksujące zajęcie i lubię to robić. Zrobienie risotto nie jest trudne, pod warunkiem, że opanujecie kilka podstawowych zasad. Mam nadzieję, że spróbujecie tego przepisu, bo efekt jest bardzo satysfakcjonujący.

To kto ma ochotę na pyszne i pięknie podane risotto? 

Kremowe risotto z porem i kozim serem


Risotto z porem i kozim serem podane z chipsami warzywnymi


Składniki (na 4 porcje):
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g ryżu do risotto (np. Arborio)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml ciepłego wywaru warzywnego (postaw go na małym ogniu na palniku, aby był cały czas ciepły)
  • 25 g masła
  • 100 g sera koziego twarogowego (takiego do pokruszenia)
  • sól do smaku (u mnie bulion był słony)
  • do podania: 4 łyżki octu balsamicznego lub glassy balsamicznej, chipsy warzywne z tego przepisu

Przygotowanie:
  1. Na dużej patelni z grubym dnem lub w garnku z grubym dnem roztop masło wraz z łyżką oliwy. Białą i jasnozieloną część pora (liście wyrzuć) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Smaż przez ok. 5 minut, następnie odłóż 2 łyżki podsmażonego pora do dekoracji.
  2. Łodygi selera naciowego pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj i dorzuć je na patelnię. Smaż 4-5 minut. Wsyp ryż i smaż, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu dobrze wymieszają się z warzywami i zaczną być szkliste (ok. 3-4 minuty).
  3. Na patelnię wlej wino, wymieszaj wszystko i gotuj, aż wino prawie całkowicie wyparuje. 
  4. Teraz zacznij dodawać bulion. Najpierw wlej na patelnię 1 chochelkę, wymieszaj z ryżem i gotuj, aż płyn prawie całkiem się wchłonie. Teraz możesz wlać kolejną 1 chochlę bulionu i znowu poczekać, aż zostanie wchłonięta przez ryż. Od tej pory możesz dodawać bulion po 2 chochle. Za każdym razem czekaj, aż ryż wchłonie bulion, zanim dodasz kolejną porcję. Mieszaj risotto i nie pozwól się mu przypalić. Zauważysz, że ryż zacznie oddawać skrobię, a risotto nabierać gęstszej konsystencji. Risotto powinno być gotowe po ok. 15-20 minutach. 
  5. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodaj do niego masło oraz pokruszony kozi ser (trochę sera zostaw do dekoracji). Mieszaj aż ser i przede wszystkim masło rozpuszczą się i połączą z risotto.
  6. Gotowe risotto rozłóż pomiędzy talerze i skrop octem balsamicznym. Udekoruj pokruszonym kozim serem, podsmażonym porem i chipsami warzywnymi. Podawaj od razu.

Kremowe risotto z porem i kozim serem

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

12 komentarzy:

  1. Nie tylko danie ale te chipsy nas urzekły :) Kozi ser pojawia się u Ciebie dość często i za każdym razem mamy na niego dziką ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, bardzo często sięgam po kozi ser. Bardzo go lubię i uważam, że świetnie smakuje z warzywami, szczególnie korzeniowymi :)

      Usuń
  2. Uwielbiam robić risotto! Twoja wersja jest naprawdę kusząca, no i te piękne chipsy!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie robienie risotto bardzo relaksuje :)

      Usuń
  3. Wszystko wygląda cudownie i nie wątpię, że takie połączenie jest wspaniałe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamieniam tylko ser na owczy i całe danie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest tak piękne że bałabym się zjeść. Patrzyłabym tylko :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie i już chciałabym je jeść!
    Ale dla mnie jest mało kremowe, choć może to kwestia ujęcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia robiłam następnego dnia i risotto było zimne, myślę, że to dlatego.

      Usuń
  7. jaj.. ale kompozycja <3 wygląda genialnie! :) nigdy nie jadłam, ale cuudo.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł z tymi chipsami! Myśle, że równie efektownie prezentowałyby się w sałatce czy zupie krem :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.