Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi

Takiego oblicza brukselki jeszcze nie znaliście! Pocięta na cieniutkie plasterki, zestawiona z parmezanem, orzechami włoskimi i dressingiem z musztardy z pewnością podbije Wasze serca.

Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi

Jeśli po wejściu na bloga zastanawiacie się, gdzie jesteście, nie martwcie się, to nadal jest Wasz ulubiony "Chilli, Czosnek i Oliwa" :)  Poprzednie logo narysowałam sama 3 lata temu w Gimpie, z początku mi się podobało, ale ostatnio już nie mogłam na niego patrzeć. Nowe logo jest prostsze, mniej kolorowe, ponieważ chciałabym, aby to zdjęcia na  stronie grały pierwsze skrzypce. Nowe logo zapoczątkowuje zmiany w wyglądzie bloga, których możecie spodziewać się z najbliższym czasie.

Przechodząc zaś do przepisu, przychodzę dziś do Was z bardzo prostym i niezwykle smacznym patentem na brukselkę, Jak pisałam Wam rok temu przy okazji przepisu na pizzę z brukselką, lubię warzywa o wyrazistym smaku i od dziecka przepadałam za tymi małymi kapustkami. Jednak nigdy nie jadłam ich na surowo.

No właśnie, a brukselkę, jak prawie wszystkie warzywa, można jeść na surowo. Trzeba ją tylko poszatkować na cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy mandoliny lub robota kuchennego. Tak przygotowana brukselka smakuje jak delikatna kapusta. Wystarczy już tylko dorzucić starty parmezan, posiekane orzechy włoskie i polać dressingiem z musztardą, aby otrzymać przepyszną, wprost uzależniającą sałatkę, którą będziecie wyjadać prosto z miski. Sałatka smakuje jeszcze lepiej, gdy trochę postoi i wszystkie smaki się przegryzą. Gorąco polecam wszystkim fanom, ale przede wszystkim wrogom brukselki :)

Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi

Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi


Składniki (na 2-4 porcje):
  • 200 g brukselki
  • 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 6-7 łyżek oliwy
  • 50 g sera parmezan
  • 100 orzechów włoskich
Przygotowanie:
  1. Z brukselki odetnij zdrewniałe końcówki i oderwij brzydkie liście. Następnie pokrój brukselkę na bardzo cienkie plasterki. Pomocna okaże się tutaj mandolina lub robot kuchenny. Pokrojoną brukselkę przełóż do miski.
  2. Przygotuj sos. W słoiku umieść ocet i musztardę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość. Teraz dodaj oliwę, zakręć słoik i energicznie nim wstrząśnij, aż uzyskasz gładką emulsję. 
  3. Parmezan zetrzyj na tarce i dodaj do brukselki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, następnie grubo je posiekaj i również dodaj do miski. Polej składniki sosem i wymieszaj.
Sałatka z brukselki z parmezanem i orzechami włoskimi

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

18 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam surowej brukselki, ale jestem pewna, że smakuje bardzo dobrze. Ugotowane bardzo lubię jeść z orzechami i olejem, muszę kiedyś wypróbować w wersji surowej :)
    A nowe logo bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie kupowałam brukselki w tym roku, jakoś tak zawsze czekałam na mrozy ale chyba już czas na pierwszą degustację w tym sezonie. Danie wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem fanem brukselki ale mam w domu jej wroga! Nie wiedziałam, że można ją jeść na surowo. Przy najbliższej okazji zrobię Twoją propozycję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Brukselka z orzechami bardzo fajnie się łączy :) Miałyśmy okazje spróbować dania z tak połączonym składnikami i bardzo nam smakowało :) Logo bardzo ładne! Oba nam się podobają :D

    OdpowiedzUsuń
  6. No i super - świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam! Widziałam ją na jakimś zagranicznym blogu...
    Zrobiłam, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. parmezan i brukselka- faktycznie, jeszcze nie łączyłam! Ale właśnie ja szukam jakiegoś przepisu, który mi pokaże, że ona doobra jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetycznie ta sałatka wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rety, robiłam bardzo podobną sałatkę brukselkową i potwierdzam - pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam w domu jantar, taki polski odpowiednik parmezanu. Musze go szybko zużyć i już wiem do czego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Brukselki nie lubię i to bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zuza, myślę, że taką brukselką to niejednego niejadka byś przekonała ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Brukselka z parmezanem brzmi wyśmienicie! I wygląda jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię brukselkę, orzechy i parmezan ale nigdy nie jadłam jej na surowo :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.