Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem

Sałatka na ciepło z warzywami pieczonymi z octem balsamicznym, zieloną soczewicą i camembertem, który po podgrzaniu staje się cudownie płynny i ciągnący. To połączenie jest wprost obłędne!

Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem

Próbowaliście kiedyś grillowanego lub pieczonego camemberta? Jego wnętrze staje się przyjemnie płynne i ciągnące, a skórka zgrabnie utrzymuje w ryzach te serowe pyszności. Latem często grillujemy camemberta zawiniętego w folię aluminiową w czasie rodzinnego grilla (jeśli kiedyś odwiedzi Was na grillu wegetarianin, nie możecie mu zaserwować nic prostszego). Można też taki krążek sera rozkroić i maczać w nim kawałki warzyw - przepyszna przystawka gotowa!

Dziś z kolei chciałam Wam zaproponować sałatkę na ciepło, którą przygotowałam na bazie różnych jesiennych warzyw i soczewicy. Możecie tu dodać właściwie dowolne warzywa, które można upiec. O tej porze roku polecam Wam dynię, bataty i wszelakie warzywa korzeniowe, jednak latem i wczesną jesienią możecie zamienić je na cukinię, bakłażana i paprykę.

Jednak teraz nie ma nic lepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym i upieczone nabierają wspaniałej słodyczy - uwielbiam je! Dzięki dodatkowi zielonej soczewicy i camemberta, sałatka jest sycąca i spokojnie starczy Wam na obiad. Choć najlepsza jest na ciepło, możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża). 

Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem

Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem


Składniki (na 4 porcje):
  • 800 g warzyw, obranych i pokrojonych w kostkę (co lubisz, jesienią np. dynia, bataty, buraki, marchewka, seler, pietruszka, topinambur)
  • 200 g pieczarek pokrojonych na połówki, a większe na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 krążki sera camembert*
  • 2 łyżki octu balsamicznego
* w wersji wegańskiej pomiń camembert

Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wybrane warzywa pokrojone w kostkę oraz pieczarki umieść w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i octem balsamicznym, dopraw tymiankiem i solą. Wszystko wymieszaj. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. W tym czasie ugotuj soczewicę. Soczewicę przepłucz na sicie i umieść w garnku. Zalej 300 ml wody, lekko posól i gotuj przez ok. 20 minut, aż stanie się miękka. Soczewica powinna wchłonąć większość wody, w razie czego odsącz ją na sicie.
  3. Każdy camembert przekrój wzdłuż na dwa krążki. Camemberta możesz podgrzać na patelni lub w piekarniku. Ułóż krążki camemberta na arkuszu folii aluminiowej skórką do dołu i ułóż wraz z folią na rozgrzanej patelni. Podgrzewaj, aż ser stanie się miękki. Folię z krążkami camemberta możesz też wstawić do nagrzanego piekarnika, np. ułożyć ją na pieczonych warzywach pod koniec ich pieczenia.
  4. Upieczone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą i 2 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj. Porozkładaj pomiędzy 4 talerze, a na wierzchu ułóż krążki podgrzanego camemberta. 
  5. Sałatkę podawaj na ciepło lub na zimno (włożona do lunchboxa sprawdzi się świetnie następnego dnia jako posiłek do pracy).
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

10 komentarzy:

  1. O rany.... ten pieczony ser musiał być boski z warzywami i soczewicą. Jeszcze sypnęłybyśmy orzechów włoskich do tego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatka prezentuje się genialnie i widać, że wszystkie składniki idealnie do siebie pasują :) Podobnie jak Pandki dodałabym kilka orzechów włoskich na wierzch, bo ostatnio dodaję je do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cammemberta pieke w panierce. Nie wpadlamm na to by upiec go bez. A grillujemy przewaznie ser halloumi. Wyprobuje Twoja propozycje, tym bardziej, ze kusisz tym lunchem na drugi dzien, uwielbiam takie praktyczne rozwiazania ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja często piekę lub grilluję sery z pleśnią.
    Z pieczonymi warzywami smakują wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo zachęcające do wypróbowania zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie trzeba mnie dwa razy namawiać na takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietna ta salatka Zuziu. A pieczony camembert po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten przepis obowiązkowo sobie zapisuje! Wszystkie składniki w tym przepisie po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.