Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem

Francuski klasyk czyli Tarta Tatin z jabłkami. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do karmelu soli morskiej, bo uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodyczą.

Tarta tartin z jabłkami i solonym karmelem

Mówi się, że w miłości przeciwieństwa się przyciągają. Podobnie ma się rzecz w kuchni!

Słodki i kwaśny, słony i ostry i wreszcie słodki i słony. Myślę, że potrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru. 

Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony z mnóstwem posiekanej papryczki chilli (to zestawienie uzależnia!). Cenię sobie także słony smak w deserach, a wynalazcę solonego karmelu uważam za geniusza. Lody waniliowe z karmelem i solonymi orzeszkami - poezja!

Nie byłabym więc sobą, gdybym do francuskiej Tarty Tatin z jabłkami nie dodała szczypty ( a tak naprawdę łyżeczki) płatków soli morskiej, która dodała temu znanemu klasykowi tej ekstra smakowitości i nowego wymiaru! 


Tarta tartin z jabłkami i solonym karmelem

Tarta Tatin to odwrócone ciasto z jabłkami, które dusi się w karmelu na patelni, następnie przykrywa ciastem i piecze w piekarniku. Wybrałam prosty przepis z Delicious Magazine z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, ale dodałam więcej soli, ponieważ chciałam, aby była wyraźnie wyczuwalna, a nie tylko podkreślała słodycz.

Najbardziej ekscytujący jest moment przekładania ciasta na paterę. Ponieważ piecze się do góry nogami, do ostatniej chwili nie wiemy, czy się udało. Gdy naszym oczom ukażą się apetyczne, złociste jabłka, satysfakcja jest ogromna :)

Ale moment ten jest nie tylko ekscytujący, jest też niebezpieczny. Patelnia jest gorąca, a kryjący się pod warstwą francuskiego ciasta sos karmelowy jeszcze bardziej. Polecam Wam zatem odlanie sosu karmelowego do miseczki i polanie nim tarty przed podaniem. 

Tarta tartin z jabłkami i solonym karmelem

Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem


inspiracja Delicious Magazine

Składniki:
  • 4 średnie jabłka (polecana odmiana to Golden Deliciuos, ale można użyć innych)
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej (lub do smaku)
  • opakowanie ciasta francuskiego (moje miało 275 g)
  • mąka do podsypania ciasta francuskiego
ponadto: patelnia żeliwna 20-22 cm

Tarta tartin z jabłkami i solonym karmelem

Przygotowanie:
  1. Jabłka obierz, przekrój na połówki i usuń z nich ogonki oraz gniazda nasienne.
  2. Na patelni żeliwnej (lub takiej, którą możesz włożyć do piekarnika) umieść cukier oraz wodę i podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mieszaj od czasu do czasu drewnianą łyżką. Następnie zwiększ ogień do średniego-dużego i podgrzewaj, aż cukier zamieni się w ciemnozłoty karmel. Trwa to ok. 5 minut. Nie spal karmelu, gdyż wtedy zrobi się gorzki. Możesz przygotować sobie na wszelki wypadek miskę z zimną wodą, w której zanurzysz patelnię, jeśli karmel zacznie za bardzo ciemnieć.
  3. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło (karmel się spieni), a następnie płatki soli morskiej i wymieszaj. Na patelni poukładaj ciasno połówki jabłek rozcięciem do góry (jabłka skurczą się w czasie pieczenia). Puste miejsca możesz wypełnić kawałkami jabłek, lub też od razu wszystkie jabłka pokroić na ósemki i nimi wypełnić ciasto patelnię.
  4. Połóż z powrotem patelnię na kuchence i podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut. Delikatnie przemieszaj jabłka z karmelem. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Ciasto francuskie podsyp mąką i rozwałkuj. Ja kupiłam prostokątne ciasto francuskie, które wystarczyło odwinąć z opakowania i podsypać mąką. Z ciasta wytnij okrąg nieco większy od średnicy patelni (wykorzystałam do tego talerz obiadowy) i przykryj nim przestudzone jabłka (koniecznie odwrócone rozcięciem do góry). Brzegi ciasta zawiń ostrożnie pomiędzy krawędź patelni i jabłka. Natnij ciasto na środku, aby powietrze miało ujście.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż ciasto urośnie i się zezłoci. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Przed wyłożeniem na talerz radzę zlać sos karmelowy do miseczki, inaczej możesz się pochlapać i poparzyć. Nakryj patelnię dużym talerzem i ostrożnie przewróć do góry nogami, tak aby ciasto znalazło się na talerzu. 
  7. Podawaj Tartę Tatin na ciepło, polaną odlanym sosem karmelowym, z lodami waniliowymi lub śmietaną. 
Tarta tartin z jabłkami i solonym karmelem

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

13 komentarzy:

  1. Solony karmel to ostatnio nasz hit :D Miałyśmy okazję spróbować batoniku z takim nadzieniem.
    Tarta wygląda fantastycznie a nazwa działa na wyobraźnie :)
    "Lody waniliowe z karmelem i solonymi orzeszkami - poezja!" ZGADZAMY SIĘ :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, ale ja z tej soli bym zrezygnowała, bo soli w ogóle nie lubię, a smak słodkich dań mi ona psuje. W prawdzie nigdy takiego czegoś nie robiłam, ale jak wyczuję kawałek np. w czekoladzie z dodatkiem karmelu to traci ona dla mnie smak :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujący jest dodatek soli. uwielbiamy tarte Tatin i ciekawi nas ten smak :) Twoja pysznie wygląda :) trzeba będzie kolejnym razem spróbować :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. woow.. ale tarta! <3 wygląda obłędnie <3 zjadłabym kawałek, dość spory kawałek.. <3
    A też uwielbiam słodki karmel z solą :) Co do fety, czy sosu chilli niestety nie próbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie;) Dla mnie dodatek soli jest, jak najbardziej na plus, uwielbiam jej smak w słodkich deserach:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zuza, nie wiem czy wiesz, ale zaraz wsiadam w najbliższy odrzutowiec i wpadam do Ciebie na to ciacho :D Ale tak na serio, to jest to, co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  7. zgadam się, słony karmel jest najlepszy. pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie jadłam produktu, który łączyłby smak karmelu z solą. Jeśli się uda, w najbliższym czasie będę miała okazję spróbować dwóch takich rzeczy. W czekoladzie soli nie znoszę, więc jestem ciekawa, jak wypadną. I jak wypadłaby Twoja tarta, bo wygląda suuuuper smacznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłam lody o smaku solonego karmelu i bardzo mi smakowały, to co można by powiedzieć o tarcie z jabłkami, przepyszna! Zapisuję do ulubionych i lecę po jabłka ;)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.