Pulchne placuszki z marchewki

przez Zuzanna
Rumiane i pulchniutkie, bardziej przypominają babcine racuchy niż warzywne placki. W środku kryją marchewkę, fetę, zioła i aromatyczne kumin i kolendrę. 
Placki z marchewki

O moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi, pyszniły się placki z pomidorów, a także ze szpinaku i porów. Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu.
Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia i smażeniu w głębokim tłuszczu. Pod wpływem wysokiej temperatury oleju placuszki momentalnie pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę. 

Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal \”Istanbul\” i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście możecie usmażyć je tradycyjnie, na małej ilości tłuszczu, instrukcje jak to zrobić, również znajdziecie poniżej.

Placki z marchewki

Tureckie pulchne placuszki z marchewki

Havuç mücveri

przepis z książki Rebecci Seal \”Istanbul\”

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)*
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry*
  • 250 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
  • 2 cebulki dymki, posiekane
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny ekologicznej
  • 100 g sera feta
  • sól, pieprz
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • oliwa do smażenia
* w razie braku dostępu do nasion, możesz użyć przypraw zmielonych, wtedy pomiń etap podprażania na patelni
Placki z marchewki
Przygotowanie:

  1. Na suchej patelni umieść nasiona kuminu i kolendry i praż do momentu, aż uwolnią swój zapach (ok. 2 minuty). Umieść nasiona w moździerzu i rozetrzyj na proszek. 
  2. W misce wymieszaj składniki placuszków, czyli startą na tarce marchewkę, cebulkę dymkę, koperek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny, ser feta i zmielony kumin oraz kolendrę. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i rozbełtane jajka. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. 
  4. W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju. Olej jest odpowiednio gorący, gdy skropiony wodą zaczyna pryskać. Zmniejsz ogień do średniego. Przy pomocy łyżki nabieraj porcje masy placuszkowej i wkładaj do gorącego oleju. Smaż 2-3 minuty, placki powinny w tym czasie napęcznieć i się zezłocić. Gotowe placki przełóż przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło.
  5. Jeżeli wolisz, możesz też usmażyć placki na cienkiej warstwie oleju. Uzyskasz wtedy tradycyjne, płaskie okrągłe placki. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej trochę oleju, następnie przy pomocy łyżki układaj na niej po 1 łyżce masy. Rozpłaszcz ją przy pomocy łyżki. Smaż przez 1-2 minuty, następnie przełóż łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.
Placki z marchewki

Podobne wpisy