Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową


Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową

Dzień dobry,
Jak przemycić dzieciom trochę warzyw? Co przygotować na obiad naszemu znajomemu wegetarianinowi? Co zrobić, gdy dostaliśmy od rodziny przerośniętą cukinię? Odpowiedź jest prosta - usmażcie cukiniowe placuszki!

Placuszki warzywne uwielbiam. Na blogu przedstawiałam Wam już nie jeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy jest idealny do smażenia i nadał placuszkom fajnej, zwartej konsystencji oraz słonego smaku. Na szczęście jest coraz łatwiej dostępny, swój kupuje w Auchanie.

W moich plackach nie mogło również zabraknąć sporej ilości koperku i cebulki dymki, dzięki którym są one jeszcze pyszniejsze. Placuszki podałam z salsą z pieczonej papryki doprawionej sokiem z cytryny i natką pietruszki, która świetnie się z nimi skomponowała. Alternatywnie możecie do nich zrobić sos tzatziki.

Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy.  

Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową

Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową


przepis z książki "Bitesize savoury"

Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 350 g cukinii
  • 250 g sera halloumi
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia placuszków
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową

Przygotowanie:
  1. Zacznij od przygotowania salsy paprykowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Paprykę przekrój na pół, umieść na blasze skórą do góry i piecz ok. 20 minut, aż skórka papryki sczernieje w wielu miejscach. Wyjmij blachę z piekarnika i przykryj folią plastikową. Odczekaj 10 minut. Zdejmij z blachy folię, poczekaj aż papryka lekko przestygnie. Zdejmij z papryki skórkę i usuń pestki oraz szypułkę.
  2. Pieczoną paprykę pokrój na kawałki i wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Odstaw i zajmij się plackami.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść na durszlaku i przy pomocy łyżki lub dłoni porządnie odciśnij z nadmiaru wilgoci. Umieść w misce, dodaj starty na tarce ser halloumi, posiekaną dymkę i koperek, mąkę pszenną i rozkłócone jajka, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i kładź po jednej łyżce masy placuszkowej. Każdy placuszek lekko rozpłaszcz przy pomocy łyżki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote. Na każdym placuszku ułóż po łyżeczce salsy paprykowej i podawaj od razu.
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Wegetariański obiad V

Polecam również inne placuszki warzywne:

Placki z cukinii i fety
Placki z pora i szpinaku
Placki z pomidorów
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

16 komentarzy:

  1. Ta salsa paprykowa brzmi i wygląda przepysznie, podobnie zresztą jak placki z cukinii ;) Ja raczej robię je w wersji słodkiej, ale takie bardziej "uwarzywnione" też bardzo lubię i czasem zabieram ze sobą do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie :) Ser halloumi też bardzo lubimy. Twoja propozycja z salsą jest kompletnym daniem. Bardzo nam się podoba :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jadłem grillowane halloumi w Londynie. Mniam! Te placki też prezentują się ciekawie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy placuszki z cukinii, choć w tym roku nie robiłyśmy ich specjalnie często....
    Musimy koniecznie to nadrobić ale najbardziej podoba nam się ta salsa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba, szczególnie salsa;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie :) Chętnie bym zjadła! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo, uwielbiam takie warzywne placuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, uwielbiam takie placki i często je robię. Super dodatek sera - muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po Twoim komentarzu na temat tych placków musiałem do Ciebie zajrzeć :D Placki zapowiadają się znakomicie i jeszcze ta paprykowa salsa, ach! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki wygladaja bardzo smakowicie! Ja jestem wielkim fanem sera halloumi ale niestety chyba zostal pominiety w przepisie... zastanawiam sie w jaki sposob polaczyc go z masa plackowa;-) Ser ten zawsze zajadam grilowany i nie próbowałam w innej postaci. Dlatego chcialam juz dzis wyprobowac te pysznie wygladajace placuszki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, przeoczyłam halloumi w opisie przygotowania. Halloumi należy zetrzeć na tarce i dodać do startej na tarce i odciśniętej cukinii razem z pozostałymi składnikami. Zaraz wprowadzę poprawki do przepisu. Dzięki za zauważenie błędu :)

      Usuń
  11. Genialne! Doskonałe połączenie smaków! Uwielbiam i mogłabym jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę podać mniej kaloryczną wersję placuszków z cukinii? Placuszki są super ale a się ciagle odchudzam więc wymyśliłam (mam nadzieję, że to ja, że to mój pomysł, jeśli ktoś to już robi od stu lat, to serdecznie przepraszam), więc wymyśliłam pasztet z cukinii. Pasztet to mniej roboty, nie trzeba stać nad patelnią,nie śmierdzi w domu smażeniną i jest - mam nadzieję - odchudzający, chociaż ja, jak na razie tyję a nie chudnę :-)
    Pasztet jest taki sam jak placuszki - scieramy w maszynce do jarzyn cukinię , chociaż ja wolę kabaczek. Scieramy w tej samej maszynce marchewkę. Dodajemy łychę mielonego siemienia lnianego i łychę otrębów owsianych. Bełtamy jajka w miseczce i dodajemy . Sól, pieprz, ulubione zioła. Można wrzucić kilka suszonych pomidorów dla zabawy. Pieczemy w ulubionej foremce ok 1 godzinę. Proporcji nie podaję bo nie są ważne. Pasztet zawsze wychodzi. Np. na 4 małe cukinie wystarczy jedna lub dwie marchewki ale można dodać dziesięć. Len i otręby zagęszczą pasztet, bo cukinia wypuszcza dużo wody, a na 4 cukinie daję dwa rozbełtane jajka. Pasztet jemy z np. sosem tatarskim, chrzanem, na gruboziarnistym pieczywie, z piklami i kto z czym chce.
    Pozdrawiam , Ania bez poczty gmail

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, przepis brzmi jak dla mnie rewelacyjnie! Muszę zrobić i jestem przede wszystkim ciekawa, czy mój synek to przełknie, bo szukam dla niego jakichś nowych fajnych rzeczy na kanapkę. Pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.