Aromatyczne bakłażany faszerowane kuskusem

Bakłażany faszerowane kuskusem

Dzień dobry,
Aromatyczne, pełne korzennych przypraw, pachnące kuchnią marokańską bakłażany faszerowane kuskusem, ciecierzycą i migdałami. Ach.... tego właśnie było mi trzeba, gdy wieczory zaczęły robić się chłodniejsze! 

Do kuskusu dodałam mieszankę przypraw wypróbowaną przez mnie w przygotowywanych przeze mnie tażinach. Szczególnie lubię cudownie rozgrzewające połączenie kminu rzymskiego, kolendry i cynamonu. Serdecznie Wam polecam ten przepis - świetnie się sprawdzi, jako sycący wegetariański obiad na wrzesień :)

Bakłażany faszerowane kuskusem

Bakłażany faszerowane kuskusem


przepis własny

Składniki (na 6 porcji):
  • 3 bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 500 g ugotowanego kuskusu
  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g całych migdałów, grubo posiekanych
  • po 2 łyżeczki mielonego kuminu, mielonej kolendry oraz mielonego cynamonu
  • po 1 łyżeczce mielonej czerwonej papryki oraz mielonego imbiru
  • oliwa
  • sól do smaku
  • świeża mięta do dekoracji
  • opcjonalnie jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Bakłażany przekrój na pół i usuń z nich miąższ przy pomocy łyżki zostawiając 1-cm brzeg. Miąższ bakłażana pokrój w kostkę. Cebulę i pomidora również pokrój w kostkę. 
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią cebulę i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj bakłażana i pomidora i smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj wszystkie przyprawy, dopraw solą i wymieszaj. 
  3. Dodaj ugotowany kuskus, ugotowaną ciecierzycę oraz grupo pokrojone migdały. Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw farsz. 
  4. Wydrążone bakłażany wypełnij farszem. Umieść je na blasze, do której nalej 1/4 szklanki wody. Bakłażany skrop z wierzchu oliwą. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż bakłażan po wbiciu widelca będzie miękki. Podawaj posypany świeżą miętą i opcjonalnie polany jogurtem naturalnym. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

 Warzywa psiankowate 2015 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

12 komentarzy:

  1. Super pomysł na kuskus, bo zawsze mi coś z niego zostaje i wtedy myślenie, co zrobić... Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażana zmienić na cukinie i będzie bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Juz zrobilam sie glodna. Uwielbiam kuchnie marokanska i baklazany oczywiscie tez! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie aromatyczne dania są najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Po prostu cudne. Aż się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i napewno równie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowicie się prezentują!
    Lubię bakłażanowe dania i często faszeruję te pyszne warzywa w rozmaity sposób.
    Twoją propozycję znam i wszystkim polecam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Faszerowane bakłażany - uwielbiam i często robię. Wypróbuję twój przepis, wygląda pysznie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe danie ! Uwielbiam zapiekane bakłażany, cukinię również tak zapiekam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dokładnie! idealna propozycja na chłodne dni.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.