"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami

"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami

Dzień dobry,

Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii? Nie bez powodu pizza margherita jest tak uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące i spokojnie może starczyć Wam za obiad. Taki sam myk możecie zrobić z plastrami cukinii, kabaczków lub patisonów. 

"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami


"Pizza" z bakłażana czyli bakłażan zapieczony z mozzarellą i pomidorami


przepis własny

Składniki (dla 2 osób):
  • 1 duży bakłażan
  • 6 łyżek sosu pomidorowego* 
  • 6 łyżek tartego sera mozzarella
  • 3 łyżki sera parmezan
  • 1 pomidor
  • garść liści bazylii
  • oliwa
  • sól, świeżo mielony pieprz

* Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej), kupnego sosu pomidorowego w słoiku lub też przygotować sos samodzielnie z pomidorów z puszki. Krojone pomidory z 1 puszki należy przełożyć do rondelka i gotować 15 minut, aż pomidory się rozgotują, a sos się zredukuje. Doprawić szczyptą cukru oraz soli.

Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażana pokrój na 6 grubych plastrów, ułóż je na blasze, posyp lekko solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
  2. W międzyczasie usuń gniazdo nasienne z pomidora i pokrój go na plastry. 
  3. Wyjmij blachę z piekarnika. Każdy plaster bakłażana posmaruj łyżką sosu pomidorowego. następnie posyp startą mozzarellą i parmezanem. Na wierzchu ułóż plasterki świeżego pomidora i listki bazylii. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się roztopi. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.
"Pizza" z bakłażana z mozzarellą i pomidorami

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

 Warzywa psiankowate 2015 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

9 komentarzy:

  1. Już wiem, że mi smakuje, wystarczy tylko spojrzeć:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja przekonałam się już do bakłażanów i teraz chętnie zrobię te Twoje i to już w najbliższym czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł. Prosto i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bakłażany bardzo lubię chyba w każdej postaci, a Twoje danie to prawdziwa magia !! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.