Dzień dobry,
Kuchnia turecka to według mnie jedna z najsmaczniejszych kuchni śródziemnomorskich. Dlatego bardzo zależało mi na tym, aby przygotować coś specjalnego z okazji zorganizowanej przez Emilię akcji kulinarnej Turcja od kuchni. Spięłam się i wreszcie, po dwóch miesiącach przerwy spowodowanej przyjściem mojego synka na świat, przygotowałam dla Was nowe danie. Ku uciesze mojego Męża, który stęsknił się za moimi, jak to określa, niebanalnymi potrawami :) Jak miło było wrócić do fotografowania! Powiem Wam, że bardzo się za tym stęskniłam:)
Pilaw z bakłażanem to danie niebanalne w smaku, a jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu. Dodatek cynamonu i pistacji mile Was zaskoczy. Orzechy przyjemnie chrupią fajnie kontrastując z kremową oberżyną. Smakuje równie dobrze na ciepło co w temperaturze pokojowej – właśnie taki jedliśmy w ostatnią, bardzo upalną sobotę. Polecam polać odrobiną jogurtu naturalnego i posypać posiekanymi pistacjami. Tak podany pilaw prezentuje się przepięknie :)
Pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami
Składniki (na 4 porcje):
- 1 większa lub 2 mniejsze czerwone cebule
- 1 duży bakłażan
- 2 dojrzałe pomidory
- 250 g (3/4 szklanki) ryżu basmati
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60 g solonych pistacji
- pęczek koperku
- oliwa
- sól do smaku
- jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w piórka, bakłażana i pomidory w kostkę. W dużej patelni o wysokich ściankach lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż ok. 5 minut aż się zeszkli, następnie dodaj bakłażana oraz pomidory. Dodaj więcej oliwy, jeżeli patelnia zrobi się sucha, bo bakłażan chłonie jej dużo.
- Gdy warzywa się ładnie podduszą, na patelnie wsyp ryż i dobrze wymieszaj z warzywami. Dodaj cynamon, trochę soli i wlej wodę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj patelnię przykrywką i zmniejsz ogień do małego. Gotuj przez ok. 10 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę i zrobić się miękki. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka.
- W międzyczasie wyłuskaj pistacje ze skorupek i posiekaj je grubo. Posiekaj pęczek koperku. Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pistacje i koperek i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem jogurtu naturalnego.
na podstawie tego przepisu