Pide z cukinią i fetą

Pide z cukinią i fetą

Dzień dobry,
Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci Seal "Istanbul" :)Taka cukinia doprawiona słoną fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :)

Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii "Turcja od kuchni". Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony u Rebecci Seal "lahmacun z cukinią i fetą". Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta na tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej przeze mnie cukinii w formie wstęg należy użyć nazwy pide, która jest szerszą od lahmacun nawą określającą placki z różnymi nadzieniami. Mam nadzieję Emilia, że nic nie pokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;)

Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko, Mirabelka, Panna Malwinna, Martynosia, Emilia oraz Shinju

Pide z cukinią i fetą

Pide z cukinią i fetą


przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal

Składniki (na 4 sztuki):

na ciasto:
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • semolina lub kaszka kukurydziana do posypania blachy do pieczenia
na wierzch:
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy
  • pul biber lub płatki chilli do smaku

Pide z cukinią i fetą

Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce w celu aktywacji drożdży. 
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z płynnymi drożdżami. Następnie zagniatając ciasto stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Być może nie będziesz potrzebować całej jej ilosci. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut aż stanie się elastyczne i po naciśnięciu palcem "wróci". Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  
  3. Przygotuj składniki na wierzch pide. Cukinie pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz. 
  4. Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na cienkie placki na blacie obsypany, mąką. Każdy placek przykryj 1/4 plastrów cukinii oraz 1/4 pokruszonego sera feta. Blachę lub kamień do pizzy wyjmij z piekarnika, obsyp semoliną lub kaszką kukurydzianą, przełóż na nią przygotowaną pide i piecz przez 8-10 minut. U mnie 2 placki mieściły się na jednej blasze, dlatego piekłam pide w dwóch turach. Gorącą pide podawaj od razu.

Pide z cukinią i fetą

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Turcja od kuchni 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

11 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! A czy można dać mąkę pełnoziarnistą? :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinia, feta... czyż tego można nie kochać ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie :)
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ślicznie dobrane kolory :) Świetnie wygląda, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Suuuuuper!!!! Wyglada bardzo ale to bardzo apetycznie. Tez takie zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie!
    Lubie dania wegetariańskie ale sama sięgnęła bym po oryginał z mięsem
    Zresztą jadłam w Stambule.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie!
    Lubie dania wegetariańskie ale sama sięgnęła bym po oryginał z mięsem
    Zresztą jadłam w Stambule.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda i smakuje świetnie. Robiłam już kilka razy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla kogoś kto nigdy czegoś takiego nie robił wydaje się być skomplikowane, aczkolwiek wykonalne ;) Zwłaszcza zachęcająco wygląda ta cukinia, o której słyszałam tyle dobrego: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/cukinia-zdrowe-warzywo Spróbuję zrobić na pewno. A może jeszcze uwierzę w moje zdolności kulinarne... ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.