Greckie placuszki z pora i szpinaku

przez Zuzanna
Greckie placki z pora i szpinaku

Dzień dobry,
Dziś mam dla Was przepis na greckie placuszki Spanakokeftethes, przygotowywane ze szpinaku i białej części porów. Takie warzywne placuszki to świetna wegetariańska propozycja obiadowa lub oryginalna przekąska podana z sosem jogurtowym. 
Greckie placki z pora i szpinaku

Greckie placki z pora i szpinaku – Spanakokeftethes

na podstawie tego przepisu
Składniki:
  • 700 g świeżego szpinaku
  • 2 pory, same białe części, drobno pokrojone
  • 5 cebulek dymek, drobno posiekanych
  • pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
  • pęczek koperku, drobno posiekany
  • 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:
  1. Szpinak umyj, wrzuć do wrzątku na 2 min. Gdy zwiędnie, odcedź, dobrze odciśnij z wody i drobno posiekaj. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami placuszków, czyli posiekanymi porami, cebulkami, natką i koperkiem. Dodaj jajka i kaszkę kukurydzianą. Dopraw masę solą i pieprzem. Odstaw masę do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniało. 
  2. Z masy formuj nieduże placuszki, które obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (ok. 3 minuty na stronę). Podawaj na ciepło, np. z jogurtem greckim.

Podobne wpisy