Frittata ze szparagami i kozim serem

Frittata ze szparagami i kozim serem

Dzień dobry,
Czerwiec rozpoczął się dla mnie nieoczekiwanie. Właśnie wybieraliśmy się z Mężem na imprezę z okazji Dnia Dziecka, jednak tam nie dotarliśmy. Pojechaliśmy za to do szpitala, gdzie na świat przyszedł mój synek, Tadeusz. Czy nie był to piękny prezent na Dzień Dziecka? :)

Powoli wracam do życia, również do blogowania. Jak Wam kiedyś wspominałam, udało mi się przed porodem przygotować kilka smakowitych przepisów, które teraz będę publikować. Zacznę od dania ze szparagami, na które sezon powoli się kończy.

Jakiś czas temu kupiłam sobie wreszcie upragnioną patelnię żeliwną, na której mogę smażyć, a potem dopiec potrawę w piekarniku. Wreszcie mogłam przygotować prawdziwą włoską frittatę - tu wersji ze szparagami i kozim serem. Jajka smażymy, aż zetną się od spodu, następnie układamy ser i zapiekamy omlet w piekarniku nastawionym na górną grzałkę. Frittatę możecie zjeść na śniadanie, lub też pokroić w trójkąty i potraktować jako przekąskę, także w czasie pikniku.

Jeżeli nie macie w domu patelni, którą można wstawić do piekarnika, możecie przewrócić frittatę na drugą stronę przy pomocy dużej pokrywki, jak opisałam to w przepisie na prowansalski omlet z boćwiną.

Frittata ze szparagami i kozim serem

Frittata ze szparagami i kozim serem


przepis własny

Składniki:
  • pęczek szparagów
  • 6 jajek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 cebulki dymki
  • 100 g koziego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
patelnia żeliwna (taka, którą można włożyć do piekarnika)

Przygotowanie:
  1. Odłam zdrewniałe końcówki od szparagów (same ułamią się we właściwym miejscu). Odetnij szczyty szparagów, zaś pozostałe części pokrój na 1-centymetrowe kawałki. 
  2. Jajka wbij do miski i rozbełtaj z solą i pieprzem oraz 2 łyżkami śmietany. Cebulki dymki drobno pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojone szparagi (bez szczytów), smaż 3-4 minuty, następnie wlej masę jajeczną. Smaż ok. 8 minut, aż masa zetnie się od spodu, ale z góry będzie jeszcze płynna. 
  3. Na wierzchu frittaty ułóż szczyty szparagów oraz pokruszony kozi ser. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie. 
  4. Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem.
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Polecam również inne omlety:
Omlet ze szparagami i szpinakiem
Tortilla z piekarnika
Frittata ze szparagami i miętą

Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

24 komentarze:

  1. Narobiłaś nam ochoty na kozi ser :D Sezon na szparagi w tym roku jednak nas nie wpędził w szparagowy szał ale frittata z nimi wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha no i maluszkowi życzymy zdrówka i pięknych chwil z rodzicami :)

      Usuń
  2. Gratulacje z okazji narodzin synka. Tadek fajne imię. Oby tylko nie był Tadek-Niejadek ;) Ale z taką mama mu to nie grozi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale, że już do nas wróciłaś i ogromne gratulacje! :) Zazdroszczę nowonarodzonemu mamy, która tak dobrze gotuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluje narodzin synka!
    A frittata wygląda świetnie; ) No i patelnia żeliwna- ja jestem w niej zakochana, tylko na niej teraz smażę; D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluje z calego serca! Duzy buziak dla Malenstwa :)

    Frittata wyglada oblednie pysznie...i ta patelnia...musze taka sobie kupic (gdzie kupilas swoja i jaka jest srednica tej patelni?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuziu wiem, ze jestes zajeta ale mam prosbe...jak zajrzysz tutaj to napisz mi prosze, gdzie kupilas swoja patelnie :) Jade niedlugo do Polski i chetnie bym sobie taa zamowila :) Z gory dziekuje.

      Buziaki.

      Usuń
    2. Patelnię kupiłam na allegro, dokładnie tutaj: http://allegro.pl/patelnia-zeliwna-24-cm-indukcja-ph-15753-24-i5116139904.html

      Usuń
  6. Zuzia, powiem Ci jedno - boska!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I gratulacje z okazji narodzin synka:-) Ale się wstrzelił:-)

      Usuń
  7. Przepiękne danie! I oczywiście gratulacje z okazji narodzin dziecka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratulacje i zdrówka życzę !
    Taka patelnia jest też na mojej liście.. po szparagi pewnie jeszcze w tym sezonie sięgnę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj Zuziu skąd ja znam. Prawie rok temu u nas było podobnie i to też zaskakująco. Gratulacje dla Ciebie i Maleństwa oby rosło zdrowo i szybko :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zuziu-gratulacje :) Wszystkiego najlepszego dla Tadzia i Rodziców, pozdrawiamy serdecznie całą Trójkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję ,o patelni żeliwnej też myślę ,a danie świetne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem miłośniczką szparagów, a to wygląda bardzo apetycznie.
    ... gdybyż jeszcze nie ta cena koziego sera ;(

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratulacje dla całej rodziny! Mały kulinarny szczęściarz, tyle będzie miał pyszności pod noskiem ;)
    Frittata oczywiście super - zapisana do wypróbowania!
    Pozdrowienia,
    R.

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentuje się wybornie, aż ślinka cieknie ^^ chyba będę musiał sięgnąć po ser kozi i też go w kuchni użyć, bo przyznam szczerze zachęciłaś mnie do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. piękna prezentacja i na pewno pyszne! kocham jajka i szparagi

    OdpowiedzUsuń
  16. Gratuluję, życzę przede wszystkim dużo radości i spokoju. Niech synek chowa się w zdrowiu. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zuziu,
    narodziny Synka to najpiękniejszy prezent od życia!
    Gratuluję.
    A frittata piękna.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo smacznie i chyba nie jest ciężkie w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.