Spaghetti z klopsikami z tuńczyka

przez Zuzanna
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka

Dzień dobry,
Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food.

Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent – klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz…

Spaghetti z klopsikami z tuńczyka

Spaghetti z klopsikami z tuńczyka

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy
  • 100 g bułki tartej
  • 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)
  • 1 jajko
  • garść natki pietruszki oraz szczypiorku
  • 500 g spaghetti
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, cukier, płatki chilli do smaku
  • świeża bazylia, parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka odsącz z zalewy, umieść w misce i rozdrobnij przy pomocy widelca. Dodaj bułkę tartą, mielone migdały, posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek oraz jajko. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób masę i uformuj z niej klopsiki wielkości orzecha włoskiego. 
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią klopsiki i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Dodaj dwie puszki krojonych pomidorów, rozgniecione ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą, cukrem i płatkami chilli. Wymieszaj sos i pozwól mu gotować się wraz z klopsikami na małym ogniu przez 10 minut.
  3. W tym czasie ugotuj spaghetti w dużej ilości posolonego wrzątku. Wymieszaj go z sosem pomidorowym z klopsikami z tuńczyka. Podawaj posypany parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego!
Spaghetti z klopsikami z tuńczyka

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy