Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną

tarta z rabarbarem

Dzień dobry,
Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. 

W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską. Za to w tym roku postanowiłam zwrócić się nieco ku orientalnym klimatom i sięgnąć po bardzo interesujące połączenie rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen, który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru wyglądają po upieczeniu trochę jak płatki róż :)

Przepięknie pachnącą wodę różaną możecie kupić w sklepach z produktami arabskimi. Dodaje się ją do wielu słodkości kuchni arabskiej oraz tureckiej, nadaje im niepowtarzalnego charakteru. Swoją pokazywałam Wam na Instagramie. Nie jest droga, szczególnie, że nie potrzeba jej wiele na raz - ot 1-2 łyżki na deser. Warto się w nią zaopatrzyć, bo w tym roku mam zamiar pokazać Wam jeszcze inne przepisy z jej wykorzystaniem, np. na orzeźwiający rabarbarowy napój. 

Migdałową tartę z rabarbarem i wodą różaną przygotowałam w ramach akcji wspólnego pieczenia. Zajrzyjcie do Gin, Sianko i Mopsa i sprawdźcie, jakie pyszności one przygotowały!

ciasto z rabarbarem

Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną


Składniki:

na kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 80 g cukru pudru
  • 80 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę (+ trochę więcej do wysmarowania formy)
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
na nadzienie:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe)
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 duża łodyga rabarbaru, pokrojona na plasterki
  • 2 łyżki płatków migdałowych do posypania tarty
  • 1 łyżka brązowego lub zwykłego cukru, do posypania tarty
  • cukier puder do posypania tarty
Przygotowanie:
  1. Zacznij od przygotowania spodu tarty. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami aż uzyskasz kruszonkę o konsystencji drobnego piasku. Dodaj żółtko i ewentualnie łyżkę zimnej wody, szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 
  2. Nagrzej piekarnik na 180 stopni C. Okrągłą formę do tarty (średnica 24 cm) nasmaruj masłem. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm na blacie podsypanym mąką. Nawiń ciasto na wałek i przełóż na formę do tarty. Rozłóż ciasto w formie, dociśnij do jej brzegów, a nadmiar ciasta odetnij. Możesz tez po prostu wylepić dno i boki formy kawałkami ciasta. Schłódź ciasto przez 20 minut w lodówce. 
  3. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp do niego suchą fasolę (jako obciążenie). Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i dopiekaj ciasto jeszcze przez 5-10 minut, aż lekko się zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól przestygnąć przez 10-15 minut, zanim nałożysz nadzienie. Temperaturę piekarnika obniż do 150 stopni C.
  4. Przygotuj nadzienie. W misce przy pomocy robota kuchennego ubij miękkie masło z cukrem do uzyskania kremowej masy. Dalej miksując, dodaj po jednym jajku na raz. Dodaj wodę różaną oraz mielone migdały i zmiksuj. Przygotowaną masą migdałową wypełnij kruche ciasto, następnie wetknij w nią rabarbar pokrojony na plasterki. Posyp płatkami migdałowymi i cukrem brązowym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Zajadaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!
prosta tarta ciasto z rabarbarem i woda rozana

Wiosenne słodkości!Rabarbarowa rewolucja

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Polecam również:
Financier z rabarbarem
i białą czekoladą
Galette z rabarbarem i truskawkami
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

15 komentarzy:

  1. Migdały i rabarbar połączenie idealne:-), pysznie wygląda ta tarta:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie kremu migdałowego i rabarbaru- smaki idealnie się równoważą: )

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie smaki w tym cieście , zjadłabym z ogromnym apetytem

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, taką też będę musiała upiec, bo zapowiada się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę kupić wodę różaną, bo tyle o niej już słyszałam. Wspaniała tarta. Migdały i rabarbar to super połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale, ciekawe połączenie smaków :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Również planujemy w weekend upiec coś z rabarbarem bo własnie widzimy, że nam trochę urósł po ostatnim zjedzeniu :P Twoja propozycja wygląda świetnie i bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja także muszę upiec coś z rabarbarem, bo póki co to w tym sezonie robiłam tylko placki. A Twoja tarta prezentuje się bardzo okazale i pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, wlasnie patrze na rabarabar i mysle co z nim zrobic. Kusi mnie ta twoja tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta piękna i pyszna!
    Rabarbar bardzo lubi się z różą.
    Smacznego Zuziu!

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze, szkoda, że nie przyuważyłem Twojego wpisu wcześniej. Wczoraj akurat przytargałem pierwszy rabarbar z ogródka i zastanawiałem się co z nim zrobić; w końcu padło na klasyczną drożdżówkę. Ale następnym razem na pewno będzie Twoja tarta, róża i rabarbar to musi być dobrana para ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię kruche ciasto w takim wydaniu...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super, jestem na tropie wody różanej, więc jak ją dostanę to akurat!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.