Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

przez Zuzanna
Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

Dzień dobry,
Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. 
Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi, Mirabelki, Mopsa i Panny Malwinny, gdzie znajdziecie więcej apetycznych przepisów.

Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

inspiracja – przepis z książki Top with Cinnamon


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cukinia pokrojona na plasterki
  • 45 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól do smaku
  • oliwa do spryskania cukinii
  • 300 g makaronu, np. tagliatelle
  • na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku


Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki – do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. 
  2. Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy opanierujesz już wszystkie plastry cukinii, skrop je odrobiną oliwy (najłatwiej przy pomocy oliwy w sprayu), wstaw do piekarnika na 10 minut, po czym przewróć plastry na drugą stronę i dopiekaj jeszcze przez 10 minut. Plastry cukinii powinny być złote i chrupiące.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przygotuj pesto szpinakowe – wszystkie składniki pesto umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy. Dopraw solą do smaku. 
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto szpinakowym. Podawaj z plastrami chrupiącej cukinii oraz parmezanem do posypania. Smacznego!

Podobne wpisy