[Wege grill] Grillowane warzywa z dipem z koziego sera

Grillowane warzywa z dipem z koziego sera

Dzień dobry,
Wyginanie się nad potrawą z aparatem potrafi człowieka zmęczyć, szczególnie w 8 miesiącu ciąży. Brzuszek niestety zaczyna mi ciążyć, a ja coraz mocniej dyszę w czasie każdej sesji. Czasem po prostu chciałabym móc zdjąć go na chwilę, jak element charakteryzacji.

Tymczasem planuję teraz dużo gotować i fotografować, ponieważ chciałam przygotować trochę przepisów na zapas, aby mój blog nie zamilkł zupełnie, gdy nasz synek przyjdzie na świat. Pojawiające się na targu wiosenne warzywa rozbujały moją kreatywność, lista przepisów do zrobienia jest długa i pewnie zbyt ambitna. Mam nadzieję, że chociaż połowę uda mi się zrealizować. Trzymajcie za mnie kciuki :)

wegetarianski grill warzywa z dipem z koziego sera

Choć z dzisiejszych zdjęć nie jestem zadowolona (ciążący brzuszek i upał nie pozwoliły mi się skupić), gwarantuję Wam, że jest przepyszna i zdecydowania warta wypróbowania. Proponuję Wam dziś świetny dodatek do grillowanych warzyw  - dip z koziego sera i jogurtu, z dodatkiem czosnku i tymianku. Bardzo aromatyczny i pyszny -  nie można oprzeć się warzywom polanym takim dipem!

Najlepiej do dipu nadaje się ser o intensywnym smaku, taki trochę zbyt śmierdzący, aby zjeść go na samo. Ale po wymieszaniu z jogurtem naturalnym, wspaniale łagodnieje nie tracąc jednak ze swojego charakteru. Ja dodałam hiszpański ser kozi kupiony w Lidlu w tygodniu hiszpańskim, ale w innych sklepach na pewno również znajdziecie odpowiednie sery.

Z dipem z koziego sera wszystko dobrze smakuje i ja mogłabym go dodawać do wszystkiego. Szczególnie dobrze komponuje się z grillowanymi szparagami, polecam go również do młodych ziemniaczków. 

Grillowane warzywa z dipem z koziego sera

Grillowane warzywa z dipem z koziego sera


przepis własny

Składniki (dla 4 osób):
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 g sera koziego o intensywnym smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • listki z 6 gałązek tymianku
  • sól i pieprz do smaku*
  • ulubione warzywa (u mnie: pęczek zielonych szparagów, 1 cukinia pokrojona w plasterki, 1 czerwona cebula pokrojona na ćwiartki, 1 czerwona papryka pokrojona na ćwiartki, kilka małych pomidorków)
  • oliwa
* Uwaga na sól. mój ser był tak słony, że nie musiałam już dosalać dipu.

Przygotowanie:
  1. Ser pokrusz do miseczki. Dodaj jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i listki tymianku. Wymieszaj widelcem, jednocześnie rozgniatając ser w jogurcie i nadając dipowi gładszej konsystencji. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotuj warzywa - pokrój je na kawałki, ze szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą. Warzywa możesz ugrillować na grillu ogrodowym, patelni grillowej, dip pasuje też do warzyw pieczonych (np. ziemniaków).
  3. Na stół podaj warzywa oraz dip z osobnej miseczce. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

13 komentarzy:

  1. Ależ jesteś sumienna:)
    Uwielbiam takie dania, a wczoraj zainspirowana Twoim wpisem kupiłam portabello i zamierzam nafaszerować je pesto z pietruszki i jarmużu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne warzywa ,gratuluję przyszłej mamusi ,8 miesiąc to już tuż ,tuż.

    OdpowiedzUsuń
  3. I taki grill to ja rozumiem! Ach ta cukinia i szparagi <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Sosik warty wypróbowania, zwłaszcza, że lubimy kozi ser naszej babci :)
    Prawie w ogóle nie grillujemy, bo ugrillowane warzywa nam nie do końca odpowiadają ale musimy przyznać, że jadłyśmy tylko cukinie i marchewkę no i bez takiego sosu :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie to wszystko wygląda :) Większości tych warzyw w postaci grillowanej nie jadłam, ale najbardziej podoba mi się przygotowana w ten sposób cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się tylko upewnię... Co to za rodzaj sera? Taki solankowy, ala feta? Czy może długo dojrzewający (ala żółty ;o) )? Czy może świeży ser kozi? Przepraszam jeśli gdzieś coś przeoczyłem.
    R.

    PS. Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dipu dodałam ser kozi, taki do pokruszenia. Najlepiej sprawdzi się tutaj taki o intensywnym smaku, czyli tzw. śmierdziuch :)

      Usuń
  7. Heh, no właśnie śmierdziuch mi niewiele mówi, bo dla mnie wszystkie kozie sery bajecznie pachną (taki dziwny jestem ;P )! Ale "taki do pokruszenia" to już konkretna informacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakują mi wszystkie potrawy z grilla, ale warzywa najbardziej.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.