Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem

przez Zuzanna
Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem

Dzień dobry,
Dziś mam dla Was pyszną propozycję śniadaniową z wykorzystaniem szparagów! 
Jestem zdania, że nie należy przytłumiać delikatnego smaku szparagów zbyt wieloma dodatkami, dlatego zawsze stawiam na nieskomplikowane przepisy. Bardzo lubię szparagi grillowane, z dodatkiem parmezanu. W zeszłym roku pokazywałam Wam mój patent na najprostsze szparagi na świecie. W tym roku postanowiłam podać je na kromce opieczonego chleba razem z jajkiem w koszulce. Po rozkrojeniu jajka żółtko apetycznie rozlało się na szparagi, tworząc niezwykle smakowite połączenie!

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem

Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem

przepis własny
Składniki (na 4 porcje):
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 duże kromki wiejskiego chleba
  • 4 jajka
  • 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach)
  • parmezan do posypania
  • oliwa
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Ze szparagów odłam twarde końcówki (same powinny złamać się we właściwym miejscu). Następnie przekrój je wzdłuż na pół. Rozgrzej patelnię grillową, nalej na nią trochę oliwy i podpiecz kromki chleba z obu stron.
  2. W tym czasie przygotuj jajka w koszulkach. Doprowadź wodę w garnku do lekkiego wrzenia (ma tylko \”pyrkać\”) i dodaj do niej ocet winny. Każde jajko wbij do osobnej miseczki. Delikatnie przemieszaj wodę łyżką okrężnym ruchem, aby wytworzyć wir wody. Ostrożnie wlej do wody pierwsze jajko. Gotuj je 3 minuty (do miękkiego żółtka), po czym wyłów łyżką cedzakową i przełóż do miski z zimną wodą (aby zatrzymać proces gotowania). Następnie wyjmij jajko z wody i osusz na papierowym ręczniku. Powtórz z pozostałymi 3 jajkami. Możesz spróbować gotowania dwóch jajek jednocześnie, ja póki co robię to pojedynczo dla ostrożności.
  3. Gdy kromki chleba się zrumienią, zdejmij je z patelni. Na patelni ułóż szparagi, lekko posyp solą i pieprzem (dodaj ewentualnie trochę oliwy, jeżeli patelnia będzie sucha) i grilluj ok. 5 minut. Szparagi powinny być nadal lekko chrupiące. 
  4. Rozłóż ugrillowane kromki chleba pomiędzy talerze, ułóż na nich ugrillowane szparagi, posyp parmezanem, a na wierzchu każdej kanapeczki ułóż po jajku w koszulce. Posyp odrobiną soli i pieprzu i podawaj od razu. Smacznego!
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy