Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach

przez Zuzanna
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach

Dzień dobry,
Kiedy za oknem taka piękna, wiosenna pogoda, szkoda mi tracić czas w kuchni. Dlatego dziś po raz kolejny gotujemy szybko, prosto i po włosku! 
Pyszną sałatkę z tuńczykiem, fasolą, natką pietruszki i czerwoną cebulą zrobicie w 15 minut. Sprawdzi się jako pożywny lunch lub kolacja. Możecie też zabrać ją ze sobą na weekendowy piknik albo w poniedziałek do pracy. 

Zainspirowałam się przepisem Gino D\’Acampo z książki \”Gotowanie po włosku w 20 minut\”, jednak sałatkę fasolową oraz tuńczyka ułożyłam na czosnkowych grzankach, tworząc pyszne, wypasione kanapki. Jak Wam się podobają?

Życzę Wam ciepłego, słonecznego weekendu i uciekam na spacer!
Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach

Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach

Składniki ( na 4-6 porcji):
  • 3 puszki różnych rodzajów fasoli (np. cannellini, masłowej i czerwonej), odsączonych z zalewy  i opłukanych
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • sok z 1/2 cytryny (ja dałam z całej cytryny)
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 8-12 kromek wiejskiego chleba lub ciabatty
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 puszki (po 200 g) tuńczyka w oleju, odsączonego (mi wystarczyły 2 puszki)
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Do miski włóż wszystkie rodzaje fasoli i czerwoną cebulę. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
  2. W tym czasie opiecz chleb w piekarniku lub na patelni grillowej. Każdą kromkę natrzyj ząbkiem czosnku.
  3. Rozłóż sałatkę na grzankach, a na wierzchu ułóż mięso tuńczyka. Możesz też podać sałatkę tradycyjnie – wymieszaj wtedy tuńczyka z sałatką z fasoli i podaj z pieczywem czosnkowym.

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. 

Podobne wpisy