Sałatka z kalarepy z Jerozolimy

przez Zuzanna
Sałatka z kalarepy
Dzień dobry,

\”Kalarepa jest dziwnym warzywem. Niechętnie to przyznajemy, ale tak jest. Kapusta ze spuchniętą łodygą, która wygląda jak zielone lub fioletowe jabłko z naroślami, a strukturą i smakiem nie różni się specjalnie od rzodkiewki lub kapuścianego głąba. Jest dziwna, bo dziwnie wygląda – jest jak warzywny \”obcy\”, z okrągłą, pękatą podstawą, z której przypadkowo wystrzelają proste liściaste łodygi.\”

Powyższy cytat pochodzi z książki \”Jerozolima\” Yotama Ottolenghiego. Uważam, że bardzo trafnie oddaje nasz stosunek do tego osobliwego warzywa. Przez swoją ekscentryczność rzadko wykorzystujemy ją w kuchni, bo i nie bardzo wiemy, co z niej przygotować. Być może niektórzy z Was nawet nigdy jej nie spróbowali.

Ja akurat kalarepę bardzo lubię i nieodłącznie kojarzy mi się ona z wiosną. To dzięki mojemu Tacie, który kalarepę kupował i zjadał, ot tak, samą po obraniu i pokrojeniu na kawałki. Przejęłam od niego ten zwyczaj i kontynuuję go, gdy tylko sezon na kalarepkę się rozpocznie. Według mnie smakuje jak młoda kapusta, za którą również zawsze bardzo przepadałam – gdy moja Mama robiła gołąbki, zostawiała dla mnie i Taty środek, który z apetytem zjadaliśmy :) Kalarepkę cenię również za świeży smak i soczystość. Jest naprawdę smaczna i jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie powinniście to zmienić.
kalarepa przepis
Jednak nigdy nie przygotowywałam z kalarepki żadnych potraw i tu zwróciłam się po pomoc do Yotama Ottolenghiego. Jak pisze w swojej książce, warzywo to jest uwielbiane przez Jerozolimczyków, którzy wykorzystują je głównie w chrupiących sałatkach, w połączeniu z koprem włoskim, kapustą, rzodkiewką i jabłkiem. Dodają ją także do gulaszów, zapiekanek, a nawet nadziewają! 
Wizja nadziewanej kalarepki brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną sałatkę. Mamy tu chrupiącą kalarepę, miękkie liście sałaty i pyszny sos jogurtowy z czosnkiem i odświeżająca miętą. Przepis Yotama lekko zmodyfikowałam, zastępując występujące w sosie kwaśną śmietaną i śmietanę kremówkę kefirem, a rukiew wodną (która w Polsce jest prawie nieosiągalna) listkami roszponki. 
prosta salatka z kalarepy przepis

Sałatka z kalarepy

Składniki (na 4 porcje):
  • ok. 750 g kalarepy (u mnie 4 sztuki)
  • 6 łyżek greckiego jogurtu
  • 4 łyżki kefiru
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny (u mnie z 1/2 cytryny)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 20 g roszponki
  • szczypta sumaku do przybrania (jeśli nie masz, to pomiń)
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Kalarepy obierz i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Przełóż do dużej miski.
  2. W małej miseczce przygotuj dressing. Wymieszaj ze sobą jogurt grecki, kefir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Dressingiem polej kalarepkę.
  3. Do miski z kalarepą wsyp świeżą i suszoną miętę oraz połowę roszponki. Wymieszaj i przełóż na półmisek.
  4. Udekoruj pozostałą roszponką i posyp sumakiem. 
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy