Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi

kozi twarożek na wiosnę z mleczem rzezucha

Dzień dobry,
Czytając Wasze komentarze pod przepisem na zupę z młodej pokrzywy widzę, że danie wzbudziło trochę kontrowersji, a nawet lęków (choć niektórzy z Was pamiętają takie zupy z czasów dzieciństwa). A co powiecie na potrawę z mniszkiem lekarskim, czyli popularnym mleczem?

Mniszek lekarski to kolejny pospolity chwast doceniany w krajach śródziemnomorskich, szczególnie we Francji. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, ma działanie oczyszczające i moczopędne. Francuzi nawet specjalnie uprawiają go w przydomowych ogródkach i wykorzystują w kuchni np. do przygotowania sałatek

kozi ser mniszek lekarski rzezucha orzechy wloskie wiosna przepis

U nas rośnie praktycznie wszędzie, gdy zbierałam pokrzywę zerwałam więc trochę ładnych listków i wrzuciłam do wiosennego twarożku. Przepis był improwizowany, ale wyszedł na tyle smaczny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. 

Sięgnęłam po serek z mleka koziego, lubię go za jego wyrazisty smak. Oprócz liści mlecza dodałam rzeżuchę (uwielbiam!), cebulkę dymkę, a także posiekane orzechy włoskie, które dobrze pasują do koziego serka i dodają mu fajnej tekstury i chrupkości. A jeśli nie chcecie jeść liści mlecza, z powodzeniem możecie wykorzystać tu rukolę. 

I co myślicie, zjedlibyście taki serek?

wiosenny twarozek do chleba przepis mlecz rzezucha orzechy wloskie

Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi


przepis własny

Składniki:
  • 200 g twarożku z mleka koziego
  • 1 cebula dymka, drobno pokrojona
  • 2 łyżki rzeżuchy, posiekanej
  • garść liści mlecza, posiekanych (możecie je zastąpić rukolą)
  • garść orzechów włoskich, posiekanych
  • sól i pieprz do smaku
  • jeżeli ser za bardzo się kruszy - dodajcie trochę oliwy
Przygotowanie:
  1. Twarożek przełóż do miski i wyrób widelcem. Dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Jeżeli ser za bardzo się kruszy, dodaj trochę oliwy.
***
Jak zbierać liście mlecza + przepis na francuską sałatkę z mniszka:



Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

19 komentarzy:

  1. A to jest dla nas coś nowego!! Na mniszek (mniszka?) z przyjemnością się skusimy :) Jaki jest mniej więcej w smaku? Bo zawsze wydawał nam się gorzki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest trochę gorzki, trochę pieprzny. Im starszy tym niestety bardziej gorzki.

      Usuń
  2. ja bym zjadla! :D nie jestem wielka fanką koziego serka ale na pewno bym sprobowala :) i sama muszę tez wykorzystać listki mlecza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach jakie zdrowe i apetycznie połączenie. Chętnie zrobię jak tylko w Gdyni mlecz wypuści liście :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi takiego apetytu, że, gdyby nie fakt, że jest po 22 i brak twarożku koziego w lodówce, od razu zabrałabym się za jego przygotowanie; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj jadłam śniadanie z Przyjaciólką.
    Podałam właśnie kozi twarożek z miszkiem, rzeżuchą i rukwią wodną.
    Było pysznie!
    Mniszek lekarski teraz jest najsmaczniejszy i ja traktuję go jak dzikie zioło.
    Ale postrzegany jest właśnie jak chwast.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe, ale zbieg okoliczności! Twarożki z mniszkiem górą!

      Usuń
  6. chyba przed jutrzejszym śniadaniem trzeba będzie wybrać się do lasu :) bardzo ciekawa propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatkę z liśćmi mlecza chętnie bym zjadła, tylko ten serek kozi bym czymś zamieniła :) Bardzo podoba mi się dodatek orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest jak najbardziej na tak, kozi twarożek uwielbiam, więc podwójnie na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. koziego nie miałam okazji jeść, ale wygląda bosko.. dodatek szczypiorku, rzeżuchy strzał w 10! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny twarożek! Listków mlecza nie jadłam, w weekend będę na wsi więc może mi się uda ich spróbowac ;) Pozdrawiam i zapraszam do mojej akcji pieczarkowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Spróbowałabym z chęcią, bo połączenie smaków jest bardzo interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest cudny! Skusiłbym się z całą pewnością. Trzeba wybrać się na jakąś górską łąkę po liście mlecza! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda świetnie, musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zuziu, wybacz ale muszę to napisać... skrzywienie zawodowe :/
    Warzywo, o którym piszesz, to mniszek lekarski (Taraxacum officinale), a nie mlecz. Mlecz (Sonchus sp.) to zupełnie inny rodzaj, obejmujący inne gatunki. Jak się bliżej przyjrzeć, to nawet nie są do siebie tak bardzo podobne. W Polsce częściej występują trzy gatunki mleczy: warzywny, polny i kolczasty.
    Mniszek lekarski: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
    Mlecze: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mlecz

    A przepis, jak zwykle, the best! ;-)
    R.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, masz oczywiście rację. Ja nie jestem specjalistą od ziół, więc posługuję się nazwą potoczną, zrozumiałą dla większości laików. A chodzi mi oczywiście o roślinę - mniszek lekarski :)

      Usuń
  15. Spoko, to tak zaczepnie trochę było :-) Ale większość osób mówi "mlecz" na mniszka. A prawdziwy mlecz, jak sama nazwa wskazuje, po przełamaniu lub urwaniu liścia wydziela biały sok mleczny - też dobra cecha do odróżnienia :-) Już nie marudzę, w końcu to blog o jedzeniu, a nie o rozpoznawaniu roślin :-P

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.