Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem

Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem

Dzień dobry,
Rzadko pokazuję na blogu propozycje śniadaniowe, ponieważ zazwyczaj zadowalam się świeżymi owocami lub muesli z dodatkiem kefiru. Jednak w sobotę lubimy z Mężem zjeść coś ciepłego i sycącego. Najchętniej oczywiście są to jajka :) Trudno jest mi zdefiniować, co jest w nich takiego, że tak nierozerwalnie kojarzą się ze śniadaniem. Mogę nie pamiętać o nich przez cały tydzień, jednak gdy w sobotni poranek pada pytanie "Co na śniadanie?" chóralnie odpowiadamy "Jak to co, jajka!":)

Dziś chciałam pokazać Wam właśnie jedno z takich naszych sobotnich śniadań - jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem. Idealne na późne śniadanie, którym dobrze zaczniecie weekend:)

P.s. Polecam Wam również przepis na jajka w kokilkach z botwinką i parmezanem.

Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem

Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem


przepis własny

Składniki (na 2 sycące porcje lub 4 mniejsze):
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 350 g pieczarek, obranych i pokrojonych na plasterki
  • 200 g liści szpinaku, umytych i pokrojonych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 50 g koziego sera
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy i masła. Wrzuć na nią cebulę oraz pieczarki i smaż przez 5-7 min., aż cebula się zeszkli a pieczarki zrumienią i oddadzą wodę. Dodaj szpinak i czosnek i smaż kolejne 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Żaroodporne foremki wysmaruj wewnątrz odrobiną oliwy. Na ich dnie rozłóż połowę sera, następnie przykryj nadzieniem z patelni. Na nadzienie pokrusz resztę koziego sera, po czym wbij po 2 jajka na porcję. Lekko posyp solą i pieprzem.
  3. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 min. Długość pieczenia zależy tak naprawdę od Twoich preferencji, czy wolisz jajko mniej lub bardziej ścięte. Ja lubię, aby białko było ścięte, a żółto jeszcze lekko lejące. Gotowe jajka podawaj od razu ze świeżym pieczywem. Smacznego!

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

19 komentarzy:

  1. Pyszne sniadanko! U nas obwiazkowo tez jajka ale w niedziele. Moj M. robi najlepsza jajecznice na swiecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o nas i o naszego tatę to śniadanie musi być na słodko! Właśnie owoce, musli, domowy dżemik itd. Jednak nasza mama zadowoliłaby się bardziej powyższą wersją tego pierwszego posiłku :)
    Teraz mamy ogromną ochotę na kozi ser robiony przez naszą babcię! Szkoda, że już nie ma żadnej kozy :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja w sobotę przeważnie na śniadanie jem gofry, ale Twoja zapiekanka wygląda bardzo smakowicie :) Bardzo lubię połączenie szpinaku z jajkiem i pieczarkami, jedynie za kozim serem nie przepadam, ale myślę, że bez problemu można go czymś zastąpić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, myślę, że można go zastąpić choćby fetą :)

      Usuń
  4. My też nie wyobrażamy sobie weekendowych śniadań bez jajek! Fantastyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie śniadanie poproszę, uwielbiam zapiekane jajka<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uwielbiam takie śniadanie w weekend :) Ze szpinakiem jeszcze nie robiłam i patrząc na Twoje wiem że muszę je zrobić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajana zapiekanka, coś nowego i smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Och, zazdroszczę mężowi takich śniadań :D Twoje jajka aż się proszą o zjedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pięknie, bardzo apetycznie. U nas w weekend tez zwykle na śniadanie jemy jajka :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  10. aż zgłodniałam a świeżo po śniadanku jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne!
    uwielbiam takie jajka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, na śniadanie najchętniej jadamy jajka! Twoja propozycja wygląda pięknie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. matko.. ale mieliście śniadanie.. zazdroszczę Wam wspólnych śniadań i to taaakich.. to połączenie smaków! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wlasnie czekamy na to cudo i juz je wielbimy dzieki zapachom. Idealne skladniki!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.