Sałatka ze szpinakiem i soczewicą

salatka szpinak soczewica orzechy

Dzień dobry,
Ostatnio doskonalę się w przygotowaniu wegańskich potraw. Wszystko dla mojego Męża, który postanowił w nowym roku wypróbować taki sposób odżywiania. Często sięgam po pożywne warzywa strączkowe i tak oto wymyśliłam tę szybką sałatkę, której smaki kojarzą mi się z Francją. Będzie idealna na lunch lub kolację z kromką świeżej bagietki.  

Podstawą sałatki jest pyszna zielona soczewica, która w przeciwieństwie do tej czerwonej, nie rozpada się w czasie gotowania, tylko pozostaje wspaniale jędrna. Na sławną francuską soczewicę le Puy (zwaną kawiorem biedaków, choć sprzedaje się ją po cenie dla bogaczy) jeszcze mnie nie stać, ale nasza zła przecież nie jest. 

Soczewica dobrze komponuje się z aromatem orzechów, dlatego w sałatce znajdziecie podwójnie orzechowy akcent w postaci orzechów włoskich oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, na którego bazie przygotowałam dressing z dodatkiem czosnku i musztardy francuskiej. Wyszła bardzo przyjemna w smaku, pożywna sałatka. Polecam wypróbować!

salatka soczewica szpinak orzechy

Sałatka ze szpinakiem i soczewicą


Składniki na 2 porcje (na oko):
  • 100 g ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej*
  • 4 garści liści szpinaku baby
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść orzechów włoskich
  • kilka listków świeżej melisy
  • na dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia na zimno, 2 łyżki białego octu winnego, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 mały ząbek czosnku rozgnieciony, sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. W słoiczku umieść wszystkie składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem, zakręć i energicznie wstrząśnij.
  2. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Orzechy grubo posiekaj. Na dwóch talerzach rozłóż liście umytego i wysuszonego szpinaku, rozłóż ugotowaną soczewicę i piórka cebuli. Polej dressingiem, posyp orzechami i listkami melisy. Podawaj ze świeżym pieczywem, np. bagietką.
* Aby ugotować soczewicę, przepłucz ją pod bieżącą wodą, następnie wrzuć do gotującej się wody, posól i gotuj przez ok. 20-40 minut. Możesz ją też wcześniej namoczyć przez pół godziny, co skróci czas jej gotowania. Dla leniwych w sklepach dostępna jest również soczewica w puszce. 

salatka soczewica szpinak orzechy Francja

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

16 komentarzy:

  1. Zjadłabym taką na pewno, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica z orzechami to wspaniałe połączenie! Ciekawe jakby smakowały te dwa produkty polane miodem... :)
    Gratulujemy męża, który potrafi obiad bez mięsa nazwać w ogóle jedzeniem :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę Mężowi przekazać te pochwały, będzie zadowolony :)

      Usuń
  3. Wygląda cudownie !! :) Uwielbiam połączenie soczewicy z dodatkiem orzechów i także bardzo lubię zieloną soczewicę za to, że się nie rozpada ;) Wcześniej nie używałam jej zbyt często, ze względu na to że wymagała moczenia, ale ostatnio kupuję taką co tego nie potrzebuje i coraz częściej zastępują nią tą czerwoną.
    A tak poza tym, to bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sałatka. A zdjęcia są bardzo zachęcające! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wszelkie sałatki:) Podoba mi się takie połączenie szpinaku i soczewicy. Chętnie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna ,muszę wypróbować ,u mnie odwrotnie mąż mięsny ,ja nie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My to w sumie oboje z Mężem mięsni nie jesteśmy :)

      Usuń
  7. Piękne zdjęcia i sałatka tez bomba:-)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, a że lubię wszystko co zielone, to na pewno wypróbuję.
    Serdeczności :)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią bym spróbowała.
    Dobry olej na pewno wzbogaca jej smak.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szpinak a zwłaszcza w sałatkach

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.